Global

Șase bănci centrale analizează varianta emiterii propriilor monede virtuale

Banca Centrală Europeană (BCE) a constituit, împreună cu alte cinci bănci centrale – Canadei, Marii Britanii, Japoniei, Norvegiei, Elveției – cărora li s-a alăturat Banca Reglementelor Internaționale (BRI), un grup de analiză privind posibilitatea lansării propriilor monede virtuale.

Potrivit comunicatului BCE, cele șapte bănci menționate, s-au decis să formeze acest grup de lucru, în care să analizeze potențialul de creare a unor monede virtuale locale, pe baza experiențelor ca autorități centrale de supraveghere și reglementare din țările de origine.

Grupul va lua în considerare toate potențialele implicații ce decurg din crearea și emiterea unor criptomonede proprii: economic, funcțional, tehnic, până la design și operabilitate transfrontalieră. Grupul va lucra îndeaproape cu instituții importante din lume, în acest sens, cum ar fi Consiliul pentru Stabilitate Financiară sau Comitetul pentru Plăți și Infrastructură a Piețelor (CPMI).

Grupul va fi coordonat, în tandem de către Benoît Cœuré, CEO BIS Innovation Hub și Jon Cunliffe, Viceguvernator al Băncii Angliei și Președinte CPMI, cărora li se vor adăuga seniori experți ai celorlalte bănci.

De altfel, băncile menționate nu sunt primele care iau în calcul emiterea monedelor virtuale. Recent, și banca centrală a Franței a anunțat că intenționează să testeze o monedă digitală suverană, pentru care a constituit un fel de ”laborator” care să creeze un ”e-euro”.

Și China şi-ar putea lansa propria criptomonedă în acest an, scria CNBC la sfârșitul anului trecut, care a dezvoltat deja un cadru de lucru şi o infrastructură pentru viitoarea criptomonedă, numit provizoriu „Digital Currency Electronic Payment” (DCEP).

Apariția criptomonedelor, precum și lansarea Libra, moneda virtuală Facebook, sunt elemente de care băncile centrale din lume sunt preocupate, de implicațiile, înclusiv în zona financiară, a monedelor virtuale și posibila migrare în masă a clienților către acestea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.