Global

Războiul vamal China ajută SUA să își reducă deficitul comercial

Deficit comercial SUA China

Războiul comercial are efecte pozitive în rezultatele execuției bugetare a Statelor Unite ale Americii. Deficitul comercial al SUA a scăzut, anul trecut, pentru prima dată în ultimii șase ani, cu 1,7%, până la 617 miliarde dolari.

Majorarea tarifelor de import pentru diverse bunuri provenite din China a avut efectul scontat. Anume a redus deficitul comercial cu 1,7% față de 2018, ca un rezultat al scăderii importurilor tot cu 1,7%, în timp ce exporturile s-au redus cu doar 1,3%.

Importurile s-au redus ca urmare a scăderii celor de materiale industriale, bunuri de consum și alte bunuri, majoritar din China. Reducerea exporturilor este pusă pe seama scăderii livrărilor de bunuri de capital și a materialelor industriale.

Deficitul comercial cu China s-a diminuat cu 17,6% și a coborât la 345,6 miliarde dolari. Scăderea este majoră, dar China rămâne țara care produce cea mai mare parte a deficitului comercial al SUA, cu mai mult de jumătate din total.

Cele două state, SUA și China, au semnat recent un prim acord comercial, dar SUA păstrează încă în vigoare tarife vamale pe bunuri chineze în valoare de 360 miliarde dolari.

În relația cu Mexic, care a devenit principalul partener comercial al SUA după scăderea importurilor din China, SUA a consemnat în deficit de 101,8 miliarde dolari. Cel de-al treilea partener comercial al SUA este Uniunea Europeană, cu care americanii au un deficit de 178 miliarde dolari.

În decembrie 2019, deficitul comercial al SUA a crescut cu 4,3 miliarde dolari față de luna similară din 2018, ajungând la 80,5 miliarde dolari. Importurile au urcat în decembrie cu 3,2% după trei luni de declin consecutive, ajutate și se semnarea acordului cu China.

Exporturile de petrol ale SUA s-au situat la o valoare record în decembrie 2019, de 17,1 miliarde dolari. Economia SUA a crescut într-un ritm anual de 2,1% în trimestrul patru din 2019, ritm identic ca cel din perioada iulie-septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *