Global

Pierderile transportatorilor aerieni ar putea ajunge la 130 miliarde dolari

Harta coronavirus la 6 martie 2020

Turismul este unul dintre cele mai afectate sectoare de epidemia de coronavirus, iar companiile aeriene sunt primele care suferă din cauza reducerii numărului de călătorii.

Estimările International Air Transport Association (IATA) față de pierderile pe care le vor înregistra operatorii de transport aerian în cazul în care epidemia continuă să se răspândească se ridică la 113 miliarde dolari. Estimarea este mult mai mare decât cea de acum două săptămâni, când IATA prognoza pierderi de 30 miliarde dolari.

În cazul în care epidemia va fi pusă sub control și economia globală se va recupera repede, pierderile industriei de transport aerian se vor limita la 63 miliarde dolari.

Cele mai afectate linii de transport sunt cele către China, principalul focar de coronavirus. Dar au fost limitate și zborurile către Coreea de Sud, Japonia, Italia și Iran. De asemenea, au fost anulate multe evenimente mari precum Mobile World Congress de la Barcelona și Salonul auto de la Geneva.

Compania aeriană regională Flybe din Marea Britanie este prima victimă a epidemiei de coronavirus. Transportatorul nu a mai putut suporta pierderile și a decis să închidă afacerea.

Conform datelor Flightradar24, în februarie 2020 traficul aerian comercial a scăzut cu 4,3% comparativ cu februarie 2019. Ca volum, reducerea înseamnă aproape 130.000 de zboruri, numărul total de transporturi comerciale scăzând până la 2,85 milioane.

Epidemia de coronavirus afectează, în prezent, 87 de țări, cu un număr total de cazuri confirmate de 97.993 și 3,381 de decese, conform World Health Organisation. Majoritatea au avut loc în China, unde au fost înregistrate 80.710 cazuri și 3.045 de decese. Vestea bună este că peste 55.000 de persoane s-au vindecat deja, rata de deces fiind de circa 3%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *