Global

Pandemia de coronavirus va provoca recesiune în SUA și zona euro în primul semestru al anului

Recesiune provocata de coronavirus

Produsul Intern Brut (PIB) al Statelor Unite ale Americii (SUA) și al zonei euro se va contracta în primele două trimestre ale acestui an și ar putea duce la o recesiune globală, estimează JP Morgan Chase.

JP Morgan Chase, cea mai mare bancă din lume, și-a actualizat estimările economice pentru acest an și a inclus efectele pandemiei de coronavirus. Previziunile băncii arată că PIB-ul SUA se va contracta cu 2% în primul trimestru al anului și cu 35 în al doilea.

Pentru zona euro, scăderea este prognozată la 1,8% în primul trimestru și 3,3% în al doilea. Stoparea activității economice din cauza carantinei și a măsurilor de izolare și deteriorarea condițiilor financiare sunt motivele pentru care banca prognozează o recesiune.

Dacă previziunile noastre se îndeplinesc, pare adecvat să le caracterizăm drept o nouă recesiune globală – Bruce Krasman, economist șef al JP Morgan Chase, citat de CNBC.

Nivelul de izolare adoptat de economii mari ale lumii, precum Italia sau SUA, și posibilitatea ca aceste măsuri să se extindă și la alte state, sunt motivele pentru care banca consideră că recesiunea globală este o posibilitate reală în 2020.

Și Comisia Europeană a avertizat că Uniunea Europeană și zona euro vor fi în recesiune anul acesta din cauza pandemiei de coronavirus. Previziunile de iarnă ale CE indicau o creștere economică de 1,2% în zona euro în 2020 și 2021. Dar previziunile au fost făcute anterior intrării în criza provocată de coronavirus.

Următoarele previziuni ale CE vor fi cele de primăvară, programate pentru 7 mari, dar există posibilitatea ca prognoze noi să fie publicate înainte de luna mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *