Global

Mai mult de 1500 de castele sunt de vânzare în Franţa

Numărul castelelor disponibile pe piaţă a explodat în cursul ultimilor ani, potrivit unei anchete a cotidianului francez Le Figaro.  Ziduri încărcate de istorie au asaltat piaţa, 1500 de castele fiind propuse spre vânzare anul acesta, faţă de 800 câte erau în 2010. 

Un exemplu este Castelul Menars, situat pe Valea Loarei, disponibil la vânzare. El a fost achiziţionat în 1760 de Jeanne Poisson, devenită marchiză de Pompadour, favorita lui Louis XV. Cu o suprafaţă de 12.000 de metri pătraţi şi cu 62 de camere, reşedinţa a fost cumpărată în anii ’80 de Edouard Baysari, om de afaceri de origine libaneză. El a renovat castelul timp de 30 de ani, lucrările de renovare şi amenajare costând 100 de milioane de euro. În prezent, valoarea de piață a proprietății a fost estimată la 20-30 de milioane de euro. 

Pentru mulţi, întreţinerea unui castel a devenit un obstacol financiar insurmontabil. Sunt secole de istorie la care proprietarii sunt nevoiți să renunţe, obosiți să-şi consacre toate mijloacele financiare şi toată energia pentru salvarea patrimoniului de familie.

“Aceşti proprietari se află la finalul unui ciclu de generaţie. Bunicii lor au reuşit, bazându-se pe veniturile din exploatarea pământurilor. Părinţii lor, care nu au mai avut pământuri, au început să aibă dificultăţi. Cât despre nepoţi, ei preferă Londra sau Shanghai unei vieţi la ţară”,  povesteşte Gonzague Le Nail, a cărei agenţie are un portofoliu de circa 4.500 de castele şi conace vândute, expertizate sau moștenite.

Le Figaro, citat de news.ro, relatează exemplul Chateau de Robien din Côtes-d’Armor, edificiu de secol XVIII, care a proprietatea unei familii de vază, din care a provenit fostul ministru al Educaţiei naţionale, Gilles de Robien, şi patru preşedinţi ai Parlamentului britanic. Propus spre vânzare pentru 4,2 milioane de euro, reşedinţa este în prezent estimată la 2,1 milioane de euro şi nu îşi găseşte cumpărător. 

Chateau de Robien din Côtes-d’Armor

Într-adevăr, deși castelele franceze stârnesc întotdeauna un mare interes pentru investitorii străini, condiţia primordială pentru a le vinde la preţ mare este starea perfectă, o bună izolaţie şi un design interior modern. Totodată, este preferabil să fie situate în regiunea pariziană şi nu în plină câmpie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *