Guvernele celor mai importante economii din Europa și din lume au anunțat deja primele pachete de măsuri privind susținerea mediului de afaceri și a populației, precum și sumele aferente disponibilizate.
SUA – 1 trilion USD – Cea mai mare sumă din lume alocată susținerii economiei plus fonduri de 250 milioane USD destinate susținerii populației. Suma pentru fiecare cetățean SUA a fost stabilită la 1.000 dolari.
China – 1.200 miliarde yuani (RMB) (153 miliarde euro) și 500 miliarde RMB (63 miliarde euro) de lichidități la începutul lunii februarie. Ratele dobânzilor pe termen scurt de „reverse repo” (la 7 zile și 14 zile) au fost reduse cu 0,1% în februarie 2020. A fost disponibilizată facilitatea de creditare pe termen mediu la un an (MLF) în valoare de 200 miliarde RMB (25 miliarde euro).
Marea Britanie – 400 miliarde lire sterline – suma totală a fondurilor destinate susținerii sectorului de sănătate și companiilor direct afectate de criza coronavirusului.
Germania – 500 miliarde euro – fond de împrumuturi alocat sprijinului direct al firmelor afectate de pandemie.
Franța – 300 miliarde euro pentru susținerea companiilor, iar pentru angajați, președintele Macron a anunțat că nu va fi un plafon și nici un termen până la care aceștia vor fi sprijiniți. Cu alte cuvinte, salariații din toate sectoarele vor fi susținuți până când se va considera că lucrurile ar fi sub control.
Spania – 100 miliarde euro – garanții pentru susținerea companiilor
Portugalia – Plata salariaților din companiile afectate, cu 75% sau 1900 euro.
Italia – 25 miliarde euro fonduri alocate susținerii companiilor și 1,5 fonduri suplimentare alocate sectorului de sănătate
Polonia – program de refinanțare a împrumuturilor firmelor
Ungaria – 308 de milioane de euro – injecție de lichidități pentru băncile comerciale, astfel âncît să poată susține decizia guvernului Orban a anunțat înghețarea ratelor la bănci până la sfârșitul anului.
Danemarca – statul va acoperi de la buget 75% din salariile actuale ale tuturor angajaților din economia națională, fără o limită de timp stabilită în acest moment.
Norvegia – 100 miliarde coroane norvegiene, garanții pentru companii.
Suedia – 28 miliarde euro – fonduri de sprijin pentru companii.
Cehia – reducerea dobânzii de referință a băncii centrale pentru fluidizarea fluxurilor financiare în economie
Grecia – 2 miliarde euro pentru susținerea firmelor și amânări ale obligațiilor fiscale.