Autoritățile italiene au decis suspendarea plății ratelor la creditele ipotecare pentru persoanele fizice, după decizia guvernului ca Italia să fie declarată integral în carantină din cauza pandemiei de coronavirus.
Guvernul italian nu a precizat pentru cât timp sunt suspendate ratele bancare. Cel mai probabil acest lucru se va stabili după ce vor fi calculate toate efectele epidemiei de COVID-19.
Italia este a doua țară din lume, după China, ca număr de persoane infectate cu coronavirus. Aproape 12.500 de infectări și peste 800 de decese au avut loc până acum în țară și se estimează că vârful de răspândire a bolii nu a fost încă atins.
Anterior decizie guvernului, Asociația Italiană a Băncilor (ANI) a anunțat că vor oferi amânări la plată pentru gospodăriile și firmele mici care au probleme economice din cauza epidemiei. Printre cele mai afectate firme mici se găsesc și restaurantele locale care au fost obligate să își închidă porțile.
Guvernul italian pregătește și alte măsuri de sprijin pentru companiile afectate de epidemie, măsuri în valoare de 10 miliarde euro. Și se analizează posibilitatea de a majora deficitul bugetar stabilit pentru 2020 de la 2,2% din PIB până la 2,8% sau chiar 3% din PIB.
Dorim să ne asigurăm că nimeni nu își va pierde locul de muncă sau riscă să nu fie plătit din cauza epidemiei de coronavirus – Stefano Patuanelli, ministrul Dezvoltării Economice
Banca Centrală Europeană (BCE) va anunța astăzi, 12 martie 2020, un pachet de măsuri de stimulare a economiei din zona euro pentru a face față șocului provocat de coronavirus. Pe lângă Italia, sunt afectate puternic Spania, Germania și Franța, țări în care epidemia nu și-a atins încă vârful de infectare.
Pentru Italia, ajutorul financiar necesar este estimat între 500 și 700 miliarde euro, sumă care să asigure piețele că statul își va putea respecta plățile aferente datoriei publice. Statul italian are datorii în valoare de 2.300 miliarde euro, adică 134% din PIB.
Ajutorul financiar european este necesar mai ales în condițiile în care economia Italiei este prognozată să se contracteze cu 3% în prima jumătate a acestui an.
România se află, din punctul de vedere al evoluției epidemiei de coronavirus, la două-trei săptămâni în spatele Italiei. Afacerile din turism, transport și restaurante sunt deja afectate. Ieri s-a întrunit, la București, prima ”celulă de criză”, formată din ministrul Finanțelor, guvernatorul BNR și reprezentanți ai altor entități financiare și asociații antreprenoriale.
Aceasta înseamnă că și autoritățile de la noi vor fi obligate să găsească măsuri de sprijin ale companiilor, cel mai probabil măsuri fiscale, prin care plata unor taxe să fie suspendată sau amânată. La fel și în cazul debitorilor persoane fizice, care ar putea avea nevoie de moratorii din partea băncilor.