Global

Economia mondială a scăzut pentru a cincea lună consecutiv în iunie

Scădere economică

Economia mondială a scăzut pentru a cincea lună consecutiv în iunie, dar ritmul de declin s-a redus în intensitate, conform indicatorului PMI, arată o analiză a Băncii Transilvania.

Sectorul de servicii a revenit pe creștere în iunie (indicatorul ISM în urcare cu un ritm lunar de 11,7 puncte la 57,1 puncte, maximul din februarie), evidențiindu-se ameliorarea comenzilor noi și producției, pe fondul eliminării graduale a restricțiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare și mix-ului relaxat de politici economice.

Știrile macroeconomice, perspectiva implementării unui nou program fiscal-bugetar de susținere a economiei, informațiile din sfera companiilor (Uber) și evoluțiile din piețele internaționale de materii prime au avut impact pe piața financiară luni. Rata de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani a crescut la 0.678%, indicele Dow Jones a urcat cu 1,8%, iar dolarul s-a depreciat cu 0,89% comparativ cu moneda unică europeană (cursul BCE).

În zona euro volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a crescut cu 17,8% lună/lună în mai, după ajustările din martie și aprilie determinate de incidența pandemiei. În dinamică an/an comerțul cu amănuntul a scăzut pentru a treia lună la rând în mai, dar cu un ritm în atenuare la 5,1%.

Perspectiva intrării în ciclul economic post-pandemie pe termen scurt, semnalele de continuare a unui mix relaxat de politici economice pe termen mediu, știrile companiilor (Commerzbank) și dinamica cotațiilor internaționale la țiței și alte materii prime au influențat piața financiară luni. Rata de dobândă la titlurile de stat germane la 10 ani a stagnat la -0.432%, indicele pan-european EuroStoxx 50 a crescut cu 1%, iar EUR/USD s-a apreciat cu 0,9%, la 1.1325 (referința BCE).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.