Global

Economia Chinei va fi puternic afectată de epidemia de coronavirus

Economia Chinei, a doua cea mai mare din lume, după SUA, ar putea scădea pentru prima dată în ultimii 20 de ani din cauza impactului coronavirusului asupra forței de muncă.

Potrivit unui sondaj recent realizat de către oficiali ai Chinei, în care a fost analizat impactul economic asupra întreprinderilor mici și mijlocii, fabricile din China au înregistrat cea mai slabă lună de activitate în februarie 2020, scrie CNN.

Activitatea economică a scăzut brusc în toată lumea, în timp ce companiile mici și mijlocii s-au luptat să redeschidă sediile ori să angajeze lucrători în timpul închiderii fabricilor de luna trecută.

Sectorul serviciilor din China reprezintă 46% din piața muncii, aproximativ 360 de milioane de locuri de muncă, devenind astfel cea mai mare sursă de angajare din țară.

Pentru a menține șomajul scăzut, premierul chinez Li Keqiang a declarat, luna trecută, că oficialii urmăresc îndeaproape problema forței de muncă și vor încerca să prevină concedieri masive.

Acesta a adăugat că stabilizarea ocupării forței de muncă este sarcina principală a guvernului și a pus accent mai ales pe noii absolvenți și lucrătorii migranți. Peste 290 de milioane de lucrători migranți din China se numără printre cei mai expuși la o criza a forței de muncă, întrucât călătoresc des din zonele rurale în orașe pentru a lucra în fabrici.

„Izbucnirea virusului a pus guvernul într-o situație dificilă”, a declarat Raymond Yeung, economist-șef ANZ China. „Pe de o parte, politica de blocare este cea mai eficientă metodă de a conține răspândirea virusului. Pe de altă parte, măsurile de sănătate împiedică activitatea economică.”

Din 290 de milioane, doar 80 de milioane de lucrători migranți s-au întors la muncă la jumătatea lunii februarie. Pentru a reduce numărul solicitanților de locuri de muncă, Beijing a cerut tuturor colegiilor publice să-și extindă programele de studii superioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *