Global

Cuvântul de ordine al companiilor chineze în criza coronavirusului: Readaptare

În timp ce restul lumii abia acum se îndreaptă spre vârful pandemiei, China a depășit criza de sănătate provocată de COVID-19 cam într-o lună, iar sectorul economic se redresează relativ repede, regândind și readaptând reacția la noul context.

Ca răspuns la noile cerințe ale clienților, unele companii chineze au acționat rapid și inovativ, deoarece au găsit soluții și noi oportunități, în cel puțin trei direcții mari:

Migrarea către servicii online este prima dintre acestea, un exemplu fiind Kuaishou, furnizor de platforme video sociale, evaluat la 28 de miliarde de dolari, a profitat de închiderea universităților și școlilor, și a început să ofere servicii de educație în mediul online. Împreună cu alte câteva platforme video și în colaborare cu Ministerul Educației, a deschis o sală de clasă online, la nivel național, utilizând tehnologia cloud.

A doua direcție ar fi deschiderea/creșterea canalelor de vânzare digitale, în opinia experților BCG. Lin Qingxuan, companie de produse cosmetice, a fost obligată să închidă 40% din magazinele sale, inclusiv pe toate cele din Wuhan. Ca răspuns, compania și-a redistribuit consilierii în materie de frumusețe din aceste magazine pentru a deveni influenceri în mediul online, folosind instrumente digitale precum WeChat, un site de rețele de socializare chinez, pentru a atrage clienții și pentru a porni vânzările online. Drept urmare, vânzările companiei din Wuhan s-au triplat.

În al treilea rând, companiile chineze au realocat rapid forței de muncă către alte activități/companii.

  • Ca răspuns la scăderea dramatică a veniturilor, peste 40 de restaurante, hoteluri și cinematografe au decis să-și optimizeze personalul, externalizând o mare parte din forța de muncă către noul lanț de supermarket-uri deținut de Alibaba, Hema, care avea nevoie urgentă de oameni pentru implicarea în serviciile de livrare, din cauza creșterii bruște a cumparaturilor online.
  • Comercianții online-to-offline (O2O), inclusiv Ele, Meituan și JD’s 7Fresh, au urmat aceeași cale și au împrumutat forța de muncă de la restaurante.

Este posibil ca unele dintre noile obiceiuri de consum create acum să devină permanente după criză, astfel multe sectoare se vor trezi într-o lume nouă, pe măsură ce criza se va termina – Bogdan Belciu, Partener, Boston Consulting Group, Romania.

Este prea devreme pentru a spune care vor fi acestea, dar educația online, transformarea domeniului asistenței medicale și creșterea canalelor digitale B2B vor fi probabil printre acestea, adaugă acesta.

Crizele sunt extrem de rapide, necesitând decizii rapide și o adaptare continuă. Acțiunile trebui conduse de directori executivi și CEO, fără a încetini implementarea acestora în timpul proceselor de coordonare internă.

La doar șapte săptămâni de la izbucnire, China pare să se afle în primele etape ale vindecării. Asta înseamnă că poate trebuie să fim pregătiți pentru o recuperare mai rapidă decât s-a prevăzut inițial. Indicele de congestie din traficul Chinei se ridică în prezent la 73% din nivelul anului 2019, ceea ce indică faptul că oamenii și mărfurile circulă. Consumul de cărbune se situează la 75% din nivelul anului 2019, în timp ce în momentul crizei era la 43%, ceea ce indică faptul că anumite procese de producție au fost reluate. Încrederea pare să se întoarcă, așa cum o demonstrează numărul în creștere al ofertelor imobiliare.

Deși profunzimea și durata impactului asupra economiei în alte țări este imposibil de prognozat, experiența Chinei indică un scenariu pentru care companiile ar trebui să se pregătească.

Boston Consulting Group (BCG) a sprijinit o serie de companii chineze în elaborarea planurilor de recuperare după coronavirus, iar multe dintre lecțiile învățate pot fi aplicate la scară largă, inclusiv în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *