Global

Coronavirusul va determina încetinirea finanțării startup-urilor din Asia

Finanțarea pieței private din Asia ar putea înregistra o încetinire în 2020, pe fondul răspândirii coronavirusului din China, potrivit CBInsight.

Asia a fost în 2019 a doua cea mai activă piață a finanțatorilor venture capital la nivel global, cu peste 63 miliarde dolari investiții. Compania CBInsight a analizat modul în care focarele de viruși au afectat finanțarea pieței din Asia în trecut.

Impactul virusului SARS, care a izbucnit prima dată în 2002 în China, a condus la o scădere a finanțării startup-urilor din Asia. Finanțarea totală în 2003 și 2004 a fost cu 27% și 29% sub nivelul anului 2002.

În trimestrul trei din 2003 și primul trimestru din 2004, finanțările au început să crească, pe fondul rundelor atrase de producătorul chinez Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC). Însă activitatea investițională a rămas scăzută până în trimestrul patru, când virusul SARS a început să dispară din China.

Astfel, în 2005 finanțarea privată din Asia a atins un nou nivel. Compania Yahoo a investit un miliard de dolari în Alibaba, cel mai mare site chinezesc de comerț electronic.

Asia nu a fost singura piață afacetată de focarele de viruși. În 2015, când virusul Zika s-a răspândit în America de Sud, activitatea investițională a pieței private a scăzut cu 50% în 2016, față de 2015.

În primul trimestru din 2016, când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat Zika o urgență globală, finanțarea pieței private a constituit doar 25% din aceeași perioadă a anului 2015.

După ce OMS a anunțat sfârșitul virusului Zika, activitatea investițională a căpătat un impuls semnificativ. Al doilea trimestru din 2017 a adus un nou nivel de finanțare, un record de 2,9 miliarde dolari.

Dacă performanța trecută este un indicator al viitorului, finanțarea pieței private din Asia ar putea înregistra o încetinire în 2020, între 20 și 50%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *