Guvernele celor mai afectate țări din Asia de pandemia de coronavirus au stabilit măsuri pentru a susține mediul de afaceri și angajații care au intrat în șomaj forțat.
În China au fost înregistrate peste 80.000 de persoane infectate cu noul virus și peste 3.200 decese. Astfel, Guvernul Chinez a impus mai multe măsuri în această perioadă care să ajute business-urile și localnicii.
La începutul lunii februarie au fost reduse cu 0,1% ratele dobânzilor pe termen scurt, la 7 zile și 14 zile. Guvernul a oferit faciliatea de creditare pe termen mediu la un an (MLF) în valoare de 25 miliarde euro. Rata de prim împrumut pe un an a fost redusă la 4,05%, iar cea pe cinci ani cu 5 puncte procentuale până la 4,75% pe 20 februarie 2020. Au fost oferite subvenții pentru persoanele care participă la prevenirea și controlul epidemiilor.
Printre alte măsuri adoptate de Guvern se numără renunțarea la TVA pentru contribuabilii din sectoare cum ar fi transportul, catering și de livrare a necesităților de zi cu zi, precum și reducerea taxelor și impozitelor în valoare totală de aproape 9,5 miliarde euro pentru întreprinderile afectate de pandemie.
În ceea ce privește Coreea de Sud, care este cea mai afectată țară din Asia de impactul coronavirusului, după China, cu peste 8.500 de cazuri și 91 de morți, Guvernul a introdus subvenţii pentru micii comercianţi. A majorat indemnizaţia pentru cei care îşi caută un loc de muncă sau sunt îngrijiţi la domiciliu.
La începutul lui martie Coreea de Sud a anunțat un pachet de stimulente fiscale de 9,1 miliarde euro pentru a amortiza impactul economic produs de noul virus. Ministrul Finanțelor, Hong Nam-ki, a declarat că bugetul suplimentar va canaliza banii către sistemul de sănătate, îngrijirea copiilor și piețele exterioare.
În acest an se vor emite un plus de 7,5 miliade euro în obligațiuni de trezorerie pentru a finanța bugetul. Aproximativ 1,6 miliarde euro vor fi alocați instituțiilor medicale, iar alte 2,1 miliarde euro se vor duce către întreprinderile mici și mijlocii care se străduiesc să plătească salariile muncitorilor lor.
Guvernul și partidele de guvernare din Japonia intenționează să ofere 101 euro pentru fiecare locuitor, ca răspuns la răspândirea noului coronavirus în Japonia. Guvernul premierului Shinzo Abe a declarat că va oferi o finanțare de aproximativ 13,9 miliarde euro pentru întreprinderile afectate de noul coronavirus și va cheltui aproximativ 3 miliarde de euro pentru susținerea economiei țării.
Astfel, luna aceasta, Japonia a adoptat un nou pachet de stimulente fiscale de 8,9 miliarde euro pentru întreprinderile afectate de noul focar de coronavirus, care include 4,1 milioane euro în împrumuturi cu dobândă zero pentru companii mici și mijlocii care au avut vânzări reduse.
De asemenea, Guvernul Japoniei oferă și subvenții în valoare de 34 dolari pe zi pentru lucrătorii care sunt obligați să intre în șomaj forțat pentru a avea grijă de copii, în urma închiderii școlilor din țară.
În Japonia au fost înregistrate până în prezent 923 de cazuri infectate cu coronavirus și 32 decese.