Global

Măsurile economice adoptate de statele afectate de COVID-19 pentru mediul de afaceri

Economia sub coronavirus

După măsurile de izolare a populației pentru a stăvili răspândirea coronavirusului, statele afectate anunță tot mai multe măsuri pentru combaterea efectelor COVID-19 asupra economiei.

Se estimează că măsurile de izolare vor costa între 0,7% și 3% din Produsului Intern Brut (PIB) în funcție de țară, după cum arată o analiză a Euler Hermes. Măsurile anunțate de autoritățile din statele afectate încearcă să prevină o criză financiară de amploare sau o creștere bruscă a insolvențelor și șomajului.

Izolarea duce la o prăbușire a consumului de servicii și produse ne-esențiale. Turismul, transporturile și restaurantele sunt primele lovite, dar toate serviciile și produsele care nu țin de consumul zilnic vor fi afectate. Achizițiile de electrocasnice vor fi anulate sau amânate, serviciile de recreere vor fi stopate, cumpărarea de haine și încălțăminte se vor reduce.

„Companiile mici și mijlocii vor fi cele mai afectate de pandemia de COVID-19. De aceea este important ca România să aibă un pachet de măsuri economice care să protejeze companiile și pe angajații acestora – Cristina Olteanu, Risk Director, Euler Hermes România.

România așteaptă anunțarea unor măsuri concrete din partea guvernului Orban în cursul zilei de azi, 16 martie 2020. Miniștrii au mai multe discuții cu reprezentanții mediului de afaceri pentru a stabili ce este necesar i ce se poate face. Până atunci, ne uităm la ce măsuri au anunțat deja statele afectate.

În Italia, pachetul fiscal de 25 miliarde euro pare supradimensionat, dar este binevenit. Prognoza interimară a Euler Hermes pentru Italia este o scădere economică de 2,5% în 2020. Datoria publică va ajunge la peste 140% din PIB anul viitor. Având în vedere dimensiunea șocului ce urmează după publicarea rezultatelor financiare aferente primului trimestru, plasa de siguranță oferită de Banca Centrală Europeană va fi esențială.

Jumătate din pachet va fi lansat pe 13 martie, restul acționează ca rezervă, acest pachet include:

  • măsuri sanitare de urgență;
  • compensații pentru lucrătorul care se confruntă cu concedieri temporare;
  • fond de garantare pentru IMM-uri;
  • moratoriu fiscal și amânarea plăților la împrumuturile ipotecare și a altor împrumuturi (în cooperare cu băncile private);
  • compensații pentru societățile care suferă o pierdere a cifrei de afaceri mai mare de 25%.

Nu se poate exclude faptul că o parte a pachetului va trebui să fie cheltuit pentru sectorul bancar în a doua parte a anului dacă băncile locale continuă să prezinte rate ridicate ale creditelor neperformante.

Marea Britanie a anunțat un pachet fiscal de 30 miliarde lire sterline, adică 1,3% din PIB pentru protejarea companiilor. Din acesta, 7 miliarde lire vor fi utilizate pentru a sprijini întreprinderile și persoanele fizice, fiind incluse reduceri fiscale, împrumuturi și ajutoare pentru IMM-uri.

Măsurile anunțate:

  • rambursarea costului concediului medical de până la 14 zile pentru IMM-uri la un cost de 2 miliarde lire;
  • sprijinirea cu împrumuturi în valoare de pana la 1 miliard lire acordate IMM-urilor prin intermediul “programului de împrumut pentru întreruperea activității generate de Coronavirus”, dar garantează, de asemenea, împrumuturi bancare ale IMM-urilor acoperind  până la 1,2 milioane lire;
  • acoperirea pierderilor bancare de până la 80% din valoare;
  • ratele impozitului pe întreprinderi vor fi eliminate pentru întreprinderile mai mici din sectoarele retail, turism, timp liber, hotelier și domenii conexe (reducere a impozitelor de până la 1 miliard lire) pentru aproape jumătate din toate proprietățile comerciale;
  • acordarea de ajutoare  în numerar în valoare totală de 2 miliarde lire întreprinderilor mici;
  • scutirea de taxe pentru antreprenori în valoare de 3 miliarde lire.

Cheltuielile pentru infrastructură vor fi, de asemenea, accelerate: peste 27 de miliarde lire pentru construcție de drumuri noi și 5 miliarde lire pentru conexiune de internet îmbunățățită în zone îndepărtate ale țării. Reducerea suplimentară a ratei impozitului pe profit la 17% în aprilie 2020 (de la 19% în prezent) a fost anulată conform așteptărilor și a fost înlocuită cu mai multe investiții pentru sistemul public de sănătate (NHS), echivalentul a 5 miliarde lire ca fond de răspuns în caz de urgență pentru serviciile publice.

Franța a anunțat că va reeșalona rambursările de credite cu ajutorul Bank of France. De asemenea, va sprijini mediul de afaceri cu lichidități prin intermediul Băncii de Investiții.

În Germania, cancelarul Angela Merkel s-a angajat să facă “tot ce este necesar” pentru a face față crizei, după ce anterior anunțase un pachet fiscal timid în valoare de 12,4 miliarde euro. Măsurile vizează sprijinirea companiilor afectate de problema lichidităților prin accesul la garanțiile de credit și la facilități de credit. În plus, guvernul a relaxat restricțiile privind compensația pentru muncă pe termen scurt (“Kurzarbeit”).

Compensația pentru muncă pe termen scurt este plătită acum și de stat, când 10% dintre angajați se confruntă cu reduceri semnificative ale timpului de lucru, în scădere de la o treime. În plus, guvernul s-a angajat să crească investițiile în perioada 2021-2024, însă este puțin probabil ca acest lucru să ajute economia pe termen scurt. Cu toate acestea, pe măsură ce se conturează criza economică , măsurile fiscale specifice vor fi intensificate.

China, țara cea mai lovită până acum, a anunțat cele mai drastice măsuri de ajutorare a economiei.

Măsuri monetare:

  • Injectarea de 1.200 miliarde renminbi (153 miliarde euro) și 500 miliarde RMB (63 miliarde euro) de lichidități la începutul lunii februarie;
  • Ratele dobânzilor pe termen scurt de „reverse repo” (la 7 zile și 14 zile) au fost reduse cu 0,1% pe 3 februarie 2020;
  • Faciliatea de creditare pe termen mediu la un an (MLF) în valoare de 200 miliarde RMB (25 miliarde euro) a fost oferit pe 17 februarie;
  • Rata de prim împrumut pe un an (LPR) a fost redusă cu 1 puncte procentuale la 4,05%, iar cea pe cinci ani cu 5 puncte procentuale până la 4,75% pe 20 februarie 2020;
  • Acordarea de fonduri de 300 miliarde RMB (38 miliarde euro) pentru a fi utilizați de bănci pentru refinanțarea la dobânzi preferențiale a “industriilor cheie” afectate pe 10 februarie.

Măsuri fiscale:

  • Emiterea de obligațiuni ale administrațiilor locale în valoare de 848 miliarde RMB (108 miliarde euro);
  • Subvenții pentru persoanele care participă la prevenirea și controlul epidemiilor, acestea vor fi exceptate de la impozitul pe venit;
  • Renunțarea la TVA pentru contribuabilii din sectoare cum ar fi transportul, catering și de livrare a necesităților de zi cu zi;
  • Reducerea taxelor și impozitelor în valoare totală de aproape 75 de miliarde CNY (9,5 miliarde euro) pentru întreprinderile afectate de epidemie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.