Global Piața de capital

Câștigătorii crizei COVID-19: Bill Ackman, 2,6 miliarde dolari prin pariuri pe scăderea pieței

Bill Ackman

Managerul de fond Bill Ackman a reușit să adune 2,6 miliarde dolari în 10 zile, după ce a dat un interviu televizat în care anunța că SUA se apropie de o catastrofă umanitară.

„Milioane de oameni din toată lumea și un milion de americani vor muri din cauza pandemiei”, a declarat Bill Ackman la CNBC într-un interviu din 18 martie 2020. Miliardarul, fondator și CEO al fondului de investiții Pershing Square Capital Management, a și cerut președintelui Trump să închidă toată țara pentru 30 de zile, iar guvernul să plătească salariile celor trimiși acasă până la redeschiderea economiei.

Interviul a declanșat o panică la bursă, iar investitorii au vândut tot ce au putut. Indicele bursei din New York, Dow Jones Industrial Average, a scăzut aproape imediat cu 1.000 de puncte, ceea ce a dus la închiderea bursei pentru 15 minute. La redeschidere, pierderea Dow Jones era de 2.000 de puncte.

Ackman a susținut în interviul emoțional de la CNBC că și-a trimis toți angajații acasă și este îngrijorat de soarta tatălui său, care ar putea fi ucis de COVID-19. În același interviu a declarat că nu va vinde acțiunile deținute de fondul său la diferite companii, ci va cumpăra acțiuni deoarece au cotații carel e fac să fie „afacerea secolului”.

Miliardarul a fost acuzat de analiști și economiști că a dat interviul doar pentru a răspândi panica printre investitorii de la bursă. Stephanie Ruhle, un fost bancher, a arătat că Ackman putea să își declare îngrijorarea direct către cei de la Casa Albă și chiar către Donald Trump, dat fiind că face parte din elita celor care au acces la înalții oficiali ai țării.

La câteva zile de la interviu a apărut în media și o scrisoare pe care Ackman a trimis-o către acționarii fondului său în care anunța că a achiziționat o „protecție de credit”. Adică a pariat pe scăderea pieței. Pariuri care au fost câștigate de fond după ce piața de capital a scăzut, dar care nu au fost anunțate public la momentul realizării lor.

Pariuri care i-au adus lui Ackman 2,6 miliarde dolari, un profit de circa 10.000% pentru cei 27 milioane dolari investite. Bani câștigați în același timp în care milioane de americani și-au văzut economiile scăzând puternic, multți bani fiind investiți în acșiuni listate la bursa de valori.

Bill Ackman era miliardar dinainte de câștigarea celor 2,6 miliarde dolari din prăbușirea bursei. Conform Forbes, avea o avere de 1,3 miliarde dolari. În vârstă de 54 de ani, Ackman este fiul proprietarului uneia dintre cele mai mari companii de real estate din New York, de la care a moștenit gustul pentru proprietăți de lux.

În 2015 a cumpărat un penthouse în valoare de 91,5 milioane dolari în Manhattan, lângă Central Park, unde dă petreceri extravagante pentru partenerii de afaceri și pentru prieteni.

Educat la Harvard, Ackman a mai avut un hedge fund, Gotham Partners, înființat împreună cu David Berkowitz. Fondul a fost închis în 2002 după ce autoritățile au investigat posibile manipulări ale pieței în legătură cu shortarea (pariul pe scădere) a acțiunilor firmei de investiții Municipal Bond Insurance Association.

În 2004 a înființat Pershing Square Capital Management, cu un capital de 54 milioane dolari, fond care acum a ajuns la active de aproape 8 miliarde dolari.

Între timp, Donald Trump a anunțat că menține starea de urgență până la sfârșitul lunii aprilie pentru a evita o răspândire și mai mare a noului coronavirus.

De unde se vede, că nu întotdeauna câștigătorii crizei economice provocate de pandemia de coronavirus sunt morali, ba dimpotrivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *