Global

Bateria cu sulf de litiu ține un telefon încărcat până la cinci zile

Bateria cu sulf de litiu este cea mai eficientă din lume și poate depăși bateriile tradiționale de patru ori, susțin cercetătorii Universității Monash din Melbourne, Australia.

Dacă tehnologia va fi utilizată pe scară largă, aceasta ar reprezenta o importantă descoperire în căutarea unei surse de energie, ecologice și eficiente. Echipa de la Universitatea Monash din Melbourne spune că bateria cu sulf de litiu este cea mai eficientă din lume și poate depăși bateriile tradiționale de patru ori.  Aceștia au creat o baterie care poate menține un telefon mobil încărcat timp de cinci zile.

Majoritatea bateriilor comerciale sunt fabricate din litiu-ion, dar alternativele de litiu-sulf au fost mult timp atractive din cauza densității lor energetice mai mari și a capacității de a alimenta obiectele mai mult timp.

Munca lor va oferi tuturor australienilor o piață a energiei mai curată și mai fiabilă – Mainak Majumder, profesor la Universitatea Monash din Melbourne

Cu toate acestea, bateriile bazate pe litiu și sulf tind să aibă o durată de viață mult mai scurtă. Sunt utilizate în unele aeronave și mașini, dar încercările anterioare de a le aduce la producția în masă și de a elimina treptat bateriile litiu-ion au eșuat.

Echipa din Australia, a cărei cercetare a fost publicată în revista Science Advances, a reconfigurat designul catodelor cu sulf, astfel încât acestea să poată rezista la încărcături mai mari, fără a scădea din performanța lor.

Bateria este simplă de confecționat, cu un cost scăzut de fabricare și poate reduce semnificativ deșeurile periculoase pentru mediul înconjurător.

Grupul, a cărui activitate a primit finanțare de la guvernul australian, a brevetat noua baterie, iar testările suplimentare sunt programate pentru sfârșitul acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *