Guvernul Australiei a anunțat un al doilea pachet de stimulente fiscale în valoare de 38 miliarde de dolari, pe lângă cel inițial de 10 miliarde dolari, pentru a proteja economia de impactul provocat de coronavirus, transmite Reuters.
Noul pachet este destinat persoanelor care și-au pierdut locul de muncă din cauza coronavirusului, precum și întreprinderilor mici și mijlocii. Aceste întreprinderi produc aproximativ o treime din producția economică anuală a țării și angajează peste 40% din forța de muncă.
Numărul infecțiilor de coronavirus în Australia a crescut rapid în ultimele zile, urcând la 1.098 de cazuri confirmate începând de duminică dimineața, cu șapte decese înregistrate.
Persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă vor primi ajutor financiar în plus, iar cei care și-au pierdut locul de muncă vor putea accesa până la 10.000 dolari, fără a fi impozitați, din fondurile lor de pensii pentru acest an și anul viitor. În timp ce întreprinderile mici vor avea acces la subvenții în numerar pentru a păstra personalul angajat.
Vom oferi suport în special industriilor care au fost cele mai afacetate de impactul economic al coronavirusului. Vor exista mai multe pachete și mai mult suport pe viitor – Scott Morrison, Prim-ministrul Australiei.
După ce şi-a închis frontierele nerezidenţilor şi străinilor, Australia, care înregistrează 1.300 de cazuri, a cerut locuitorilor să-şi anuleze deplasările în interiorul ţării. Scott Morrison a declarat că vor lua în considerare adoptarea unor măsuri drastice pentru a impune distanțarea socială.
Deși Australia va impune măsuri mai stricte pentru a limita răspândirea virusului, majoritatea școlilor rămân încă deschise, iar politicile sunt, în general, mai puțin stricte decât cele impuse în unele părți din Europa și America de Nord, care au înregistrat mai multe cazuri infectate cu coronavirus.
Guvernul Spaniei vrea să prelungească cu încă două săptămâni starea de urgenţă impusă din cauza coronavirusului. În același timp, Italia vrea să suspende activitatea tuturor companiilor care nu sunt de interes până pe 3 aprilie. Farmaciile, magazinele alimentare şi reţelele de transport vor continua să funcţioneze. În regiunile Lombardia şi Piemonte este analizată posibilitatea interzicerii deplasărilor nonesenţiale în grupuri de peste două persoane.
În Spania se înregistrează 26.004 de cazuri de Covid-19 şi 1.462 de decese. Bilanţul epidemiei de coronavirus din Italia a ajuns la 4.825 morţi, cu 793 de decese în plus faţă de vineri. Numărul total al persoanelor infectate până acum este de 53.578.