Global

Ajutorul de stat stabilit în SUA: 2.000 miliarde dolari populației și companiilor

Pandemie COVID-19

Administrația SUA a promulgat un acord de susținere a economiei și populației, în valoare de 2.000 miliarde dolari, pentru atenuarea efectelor crizei COVID-19.

Pachetul de stimulente economice a fost adoptat ieri, miercuri 25 martie 2020, de Camera Superioară a Congresului SUA. Politicienii americani au reușit să ajungă la un acord după mai multe zile de tensiuni. Succesul măsurilor va depinde de rapiditatea cu care vor fi implementate și există dubii că fondurile vor fi suficiente.

Pentru populație a fost aprobat un ajutor direct de la stat în valoare de 1.200 de dolari pe adult, adică 2.400 de dolari pe cuplu, cu o asistență suplimentară pentru copii. Ajutorul va fi oferit celor care au un venit maxim de 75.000 de dolari pe an de persoană sau 150.000 pe cuplu.

Planul prevede și majorarea indemnizațiilor de șomaj, în condițiile în care se așteaptă milioane de angajați să intre în șomaj. Astfel, ajutorul de șomaj se majorează cu 600 de dolari pe săptămână, timp de patru luni, sumă care va fi peste cea stabilită de fiecare stat american. În medie, ajutorul de șomaj este de 385 de dolari pe săptămână.

Pentru companii este prevăzută suma de 500 miliarde dolari pentru credite acordate celor care au fost afectate de pandemia de coronavirus. Suma include 25 miliarde dolari pentru companiile aeriene de transport pasageri, 4 miliarde dolari pentru cele aeriene de transport cargo și 17 miliarde dolari pentru companiile esențiale menținerii „securității naționale”. Restul banilor sunt destinați împrumuturilor guvernamentale și garanțiilor de împrumut.

Acordul prevede posibilitatea suplimentării sumei pentru companii în cazul în care va fi necesar acest lucru.

Separat, legea prevede împrumuturi și garanții în valoare de 367 miliarde dolari pentru companiile care au mai puțin de 500 de angajați. Multe dintre acestea au fost nevoite să își suspende activitatea din cauza restricțiilor antiepidemice.

Pentru finanțarea spitalelor, a personalului și echipamentelor de protecție, și pentru teste medicale, instruire și suplimentarea angajaților, planul prevede suma de 150 miliarde dolari.

SUA este a treia cea mai lovită țară de pandemia de coronavirus după China și Italia, cu un total de peste 65.000 de persoane infectate și 928 de decese. Cea mai mare economie a lumii are o populație de peste 330 milioane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.