Global

Țările afectate de coronvirus trec la măsuri fiscale speciale

Măsuri fiscale coronavirus

Statele afectate de epidemia de coronavirus au stabilit deja măsurile pe care le vor lua pentru contracara efectele crizei în economie, amânarea plății taxelor și infuzia de lichidități financiare sunt printre cele mai comune măsuri.

Cele mai afectate afaceri sunt turismul, hotelurile și restaurantele, transporturile și organizarea de evenimente. În funcție de cât se va extinde epidemia, unda de șoc va ajunge la tot mai multe sectoare economice, iar implicațiile vor atinge întreaga societate.

Statele din G7, respectiv Germania, Canada, SUA, Franța, Italia, Japonia și Marea Britanie au anunțat că vor utiliza toate mijloacele posibile, inclusiv fiscale pentru a limita efectele negative. Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială au anunțat că sunt pregătite să ajute statele pentru a face față crizei – Daniel Anghel, partener coordonator servicii fiscale și juridice PwC România.

Italia, cel mai afectat stat de coronavirus după China, care şi-a închis graniţele şi a pus sub monitorizare toată populaţia, a anunţat un proiect care prevede scutiri de taxe pentru companiile care au înregistrat o scădere de 25% a veniturilor, tăieri de taxe în general şi fonduri adiţionale pentru companiile private de sănătate.

Măsuri luate de statele afectate de coronavirus:

  • Amânarea depunerii unor declarații fiscale;
  • Extinderea termenelor de plată a unor taxe;
  • Stimulente fiscale cum ar fi reducerea de impozite;
  • Subvenționarea salariilor micilor comercianți;
  • Renunțarea la contribuțiile pentru asigurări sociale.

De asemenea, statul italian a amânat depunerea unor declaraţii fiscale, a extins termenele limită pentru plata taxelor de către companiile din zonele afectate şi a anunţat un fond suplimentar de salarii pentru a-i sprijini pe angajaţii concediaţi din cauza carantinei şi a restricţiilor de călătorie. Anterior, a suspendat plata ratelor pentru creditele ipotecare de către persoanele fizice.

Germania a anunţat de asemenea că este pregătită să adopte un pachet de stimulente fiscale dacă  epidemia va declanşa o criză economică globală, care să includă reduceri de impozite, amânări la plata unor impozite plătite de angajatori, stimularea muncii part-time şi cea de la domiciliu. 

Coreea de Sud a introdus subvenţii pentru salarii, în cazul micilor comercianţi, şi a majorat indemnizaţia pentru cei care îşi caută un loc de muncă sau sunt îngrijiţi la domiciliu. 

De asemenea, China a renunţat temporar la contribuţiile pentru asigurări sociale plătite de companii.

FMI a recomandat guvernelor să majoreze temporar ajutorul de șomaj pentru persoanele concediate și pentru cele care se tem că rămân fără slujbă dacă stau acasă. Băncilor centrale le-a recomandat să fie pregătite pentru a oferi lichidități masive băncilor și companiilor financiare non-bancare, în special celor care acordă credite firmelor mici și mijlocii.

Totodată, guvernele ar putea oferi garanții de creditare temporare și țintite pentru necesarul de finanțare pe termen scurt al acestor companii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.