Global

Agenția Spațială Europeană vrea să elimine sateliții morți de pe orbită

Agenția Spațială Europeană (ESA) vrea să trimită un robot în spațiu pentru a curăța rămășițele de pe orbită, cum ar fi sateliții morți, relevă CNN.

Robotul cu patru brațe, dezvoltat de startup-ul elvețian ClearSpace, va prinde toate rămășițele din spațiu înainte de a ajunge înapoi pe Pământ și le va arde în atmosferă. Prima misiunea a robotului este de a distruge o parte a rachetei ESA lansată în spațiu în 2013. 

Dacă totul va merge bine, robotul va putea distruge obiecte mai mari și ulterior elimina simultan mai multe rămășițe din spațiu. După ce și-a îndeplinit misiunea, robotul se va autodistruge.

Misiunea ESA ClearSpace are un buget de aproximativ 100 de milioane de euro. Curățarea este doar o parte a soluției, prevenirea este alta. Lucrările la proiect vor avea loc la începutul anului 2020 și vor parcurge o serie de teste pe orbită joasă, înainte de lansarea oficială în 2025.

Avem aproape 2.000 de sateliți artificiali funcționali în spațiu și peste 3.000 de sateliți morți – Luc Piguet, fondatorul ClearSpace

Agenției Spațiale Europeană estimează că există aproximativ 170 de milioane de bucăți spațiale orbitează în jurul Pământului. În afară de sateliții morți, există și bucăți de utilaje împrăștiate în urma coliziunilor accidentale.

Aceste rămășițe nu plutesc pașnic în spațiu, unele dintre ele mișcându-se mai repede decât un glonț. Deoarece au o viteză foarte mare, chiar și cea mai mică rămășiță din spațiu reprezintă o amenințare foarte mare pentru alți sateliți și nave spațiale.  

„Aceste coliziuni sunt periculoase nu doar pentru zborurile spațiale, pot afecta și viața noastră de zi cu zi”, spune Jan Woerner, directorul general ESA.

Agenția Spațială Europeană dispune de un buget total de 5,72 de miliarde de euro în 2019. Printre proiectele ESA se află noul lansator spaţial european Ariane 6, precum şi programe de explorare a spaţiului şi de apărare în faţa pericolului reprezentat de asteroizi.

Un subiect important va fi participarea ESA la programul Artemis al Agenţiei spaţiale americane (NASA), ce vizează trimiterea unor noi echipaje de astronauţi americani pe Lună în 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.