Băncile europene pot înregistra pierderi de peste 800 de miliarde de euro în următorii trei ani ca rezultat al crizei generate de coronavirus, potrivit cotidianului Financial Times.
Compania americană de consultanţă Oliver Wyman estimează că situaţia în care economia îşi va reveni încet şi ţările vor evita să lanseze din nou starea de carantină va genera credite neperformante în valoare de 400 de miliarde de dolari, de două ori peste nivelul ultimilor trei ani.
În cel mai rău scenariu, în care al doilea val de infecţii se va dovedi mult mai grav decât primul, numerele se pot dubla, iar creditele neperformante pot reprezenta 10% din numărul total de împrumuturi acordate.
„Este puţin probabil ca economia să distrugă sectorul, însă multe bănci vor fi împinse într-o stare de incertitudine cu profituri foarte slabe”, a declarat Christian Edelmann, co-preşedinte al diviziei de servicii financiare din cadrul Oliver Wyman.
Băncile europene au ieşit cu greu din criza financiară din 2008, înregistrând jumătate din profiturile băncilor americane. Cele mai mari bănci din Statele Unite au rezervat deja 55 de miliarde de dolari pentru pierderile din împrumuturi din prima jumătate a anului.
Veniturile băncilor europene pot înregistra pierderi de 180 de miliarde euro anul acesta, numărul putând să ajungă până la 385 de miliarde chiar dacă ţările vor evita a doua stare de carantină. Astfel, veniturile nu îşi vor reveni la nivelurile raportate în 2019 decât în 2022, estimează Oliver Wyman.