Europa

Fondul de 750 miliarde euro al Comisiei Europene ar putea fi strâns din banii companiilor

Uniunea Europeana

Comisarul pe probleme de buget a cerut statelor membre să îl susţină într-o iniţiativă de a impune o taxă de contribuție pentru cele 70.000 de companii cu afaceri de peste 750 milioane euro.

Noua taxă, alături de altele, noi, ar face parte din măsurile menite să strângă bani pentru fondul de 750 mld. euro. Johannes Hahn a spus pentru Financial Times că nu este o alternativă practică în afara obţinerii de către Comisia Europeană a noi surse de venit direct sau a finanţării cu surse proprii, pentru a strânge banii pentru planul de revenire de 750 mld. euro anunţat săptămâna trecută.

Taxele gândite de comisarul european ar aduce 10 miliarde de euro în plus la bugetul UE şi vor afecta 70.000 de companii cu afaceri de peste 750 mil. euro.

”Noi ţintim ca până la finalul lui 2027 să avem un sistem de noi resurse bugetare deja stabilit”, a spus comisarul UE, adăugând că ţinta sa este să se ajungă la o colectare suplimentară de 15-20 mld. euro pe an.

Dacă planul de taxe nu va fi acceptat, singura opţiune ar fi o reducere a cheltuielilor bugetare sau o creştere a contribuţiilor statelor membre. ”Nu văd o alternativă reală. Un buget mai mic nu este acceptabil pentru marea majoritate a statelor membre, iar cât despre contribuţii suplimentare, nu văd să fie apetit la nimeni”, a explicat el.

Ziarul Financiar precizează că în România sunt 37 de companii cu afaceri de peste 750. mil euro, printre care Automobile Dacia, OMV Petrom, Rompetrol Rafinare, Kaufland, Ford România, Lidl, Carrefour, Engie Orange, Romgaz, Fildas Trading sau Altex.

Comisia Europeană propune un fond de relansare economică în valoare de 750 de miliarde de euro, pentru atenuarea efectelor pandemiei.

“Comisia Europeană propune un fond de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro, care se adaugă instrumentelor comune aprobate deja. O acţiune europeană pentru înfruntarea unei crize fără precedent”, a anunţat comisarul UE pentru Afaceri Economice, Paolo Gentiloni.

Conform unor oficiali UE, din această sumă, 500 de miliarde vor fi acordate sub formă de subvenţii, iar restul ca împrumuturi.

Dacă va fi aprobat de Consiliul European, acest plan este cel mai amplu proiect de relansare lansat vreodată de Uniunea Europeană.

„Planul de redresare transformă provocarea imensă cu care ne confruntăm într-o oportunitate, nu numai prin faptul că sprijină redresarea, ci şi prin investiţiile în viitorul nostru pe care le include: Pactul verde european şi digitalizarea vor stimula crearea de locuri de muncă şi creşterea economică, rezilienţa societăţilor noastre şi sănătatea mediului nostru. Acesta este momentul Europei. Dorinţa noastră de a acţiona trebuie să se ridice la înălţimea provocărilor cu care ne confruntăm toţi. Prin intermediul instrumentului Next Generation EU, oferim un răspuns ambiţios acestor provocări”, a spus Ursula von der Leyen, Preşedinta Comisiei Europene.

Potrivit noului document, România ar urma să primească 33 de miliarde de euro. Polonia ar urma să primească 64 mld. euro, Ungaria 15 mld. euro, în timp ce Italia şi Spania, cele mai afectate ţări în urma pandemiei, ar urma să ia 153 mld, respectiv 149 mld. euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.