Franța a intrat în carantină din cauza pandemiei de COVID-19, o măsură extremă anunțată de președintele țării, Emmanuel Macron. Franța a ajuns la peste 6.600 de persoane infectate cu coronavirus, iar numărul de decese la 148.
După Italia, care a ajuns la aproape 28.000 de cazuri și peste 2.150 de decese, cela mai afectate state europene sunt Spania, Germania și Franța. Spania se apropie de 10.000 de cazuri, cu peste 340 de decese raportate, iar Germania e aproape la 7.300 de cazuri și 17 decese.
Franța a decis ieri, 16 martie 2020, intrarea în carantină pentru a lupta mai eficient împotriva răspândirii virusului. Astfel sunt limitate toate deplasările care nu sunt imperios necesare. Sunt interzise inclusiv plimbările individuale prin parc sau alte spații publice. Iar turul al doilea al alegerilor locale nu va mai avea loc.
Macron a anunțat și măsuri de protejare a companiilor și populației. Plata facturilor la gaze naturale, electricitate și apă este suspendată, la fel și chiriile. Măsura se aplică companiilor aflate în dificultate, în special IMM-urilor. Mai mult, guvernul francez va garanta credite ale companiilor în valoare totală de 300 miliarde euro.
Măsurile sunt impuse pentru cel puțin 15 zile și presupune și închiderea granițelor în colaborare cu alte state membre ale Uniunii Europene.
Spania nu a declarat carantină, dar se află în stare de urgență la nivel național. În Madrid, orașul cel mai afectat, au fost deja închise restaurantele, barurile și magazinele, cu excepția celor alimentare și farmaciilor. Școlile și spațiile publice sunt de asemenea închise, iar ieșirea din casă este limitată la strictul necesar (muncă și cumpărături).
Guvernul spaniol a anunțat ieri, 16 martie 2020, că va rechiziționa temporar toți furnizorii privați de servicii de sănătate. Totodată, studenții în an terminal de la facultățile de medicină vor fi solicitați să ajute medicii, asistenții și personalul de pe ambulanțe. Companiile capabile să producă echipament medical sunt în directă legătură cu guvernul.
Germania a decis, de asemenea, închiderea tuturor spațiilor de petrecere a timpului liber (baruri, teatre, magazine etc.) Excepția fac doar restaurantele, dar care vor funcționa cu orar redus, de la 6:00 la 18:00. Toate vacanțele programate în interiorul sau în afara țării vor fi amânate sau anulate.
La nivel global, numărul de cazuri a ajuns la aproape 185.000, cu 7.175 de decese și aproape 80.000 de cazuri vindecate. China, cu doar 21 de cazuri noi ieri (dintre care 20 erau cetățeni veniți din afara țării), reușește să controleze criza și se pregătește să revină la normal. Epicentrul crizei s-a mutat în Europa, unde au fost deja impuse măsuri drastice de combatere a pandemiei.
Inclusiv în România, unde numărul de cazuri infectate a ajuns la 184, iar cel al vindecărilor a urcat la 19. Starea de urgență a fost impusă la nivel național de ieri și va dura timp de 30 de zile.