Europa Fiscalitate

Comisia Europeană propune activarea Flexibilităţii Cadrului Fiscal European

Comisia Europeană (CE) a prezentat, vineri, o serie de măsuri economice şi fiscale, în cadrul unui efort coordonat la nivelul Uniunii Europene, pentru atenuarea impactului socio-economic generat de pandemia de coronavirus.

Cadrul de flexibilitate care permite ajutoare de stat este unul dintre instrumentele activate de Comisia Europeană, în ideea că reglementările privind ajutoare de stat vor permite ţărilor să adopte măsuri rapide şi eficiente pentru susţinerea cetăţenilor şi companiilor.

Anunțul de astăzi al Comisiei Europeane reiterează faptul că aceasta va utiliza toate instrumentele de care dispune pentru a atenua consecinţele pandemiei.

Principalele aspecte pe care le va urmări CE în perioada următoare sunt:

  • pentru a asigura proviziile necesare sistemelor de sănătate prin menţinerea integrităţii pieţei unice, producţia şi distribuirea bunurilor esenţiale;
  • pentru a oferi susţinere oamenilor astfel încât veniturile şi locurile de muncă să nu fie afectate disproporţionat şi pentru evitarea efectelor permanente ale acestei crize;
  • pentru susţinerea firmelor astfel încât lichidităţile sectorului financiar să continue susţinerea economiei;
  • pentru a le permite statelor membre să acţioneze în mod coordonat, prin utilizarea flexibilităţii totale a ajutoarelor de stat şi a Cadrului Pactului de Stabilitate şi Creştere”, precizează Comisia Europeană.

Este o provocare fără precedent pentru sistemele noastre medicale și un șoc pentru economiile noastre – Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene

Importantul pachet economic anunţat astăzi abordează actuala situaţie și vom face tot ce este necesar pentru a le oferi susţinere europenilor şi economiei europene, a completat aceasta.

Comisia Europeană va propune Consiliului European activarea Flexibilităţii Cadrului Fiscal European în scopul atenurăii efectelor negative ale pandemiei.

De asemenea, Comisia Europeană pledează pentru “asigurarea solidarităţii la nivelul pieţei unice” comunitare şi pentru utilizarea instrumentelor bugetare ale UE în scopul protejării IMM-urilor afectate.

“Trebuie să protejăm angajaţii de şomaj şi de pierderea veniturilor, pentru a evita efectele permanente. Comisia Europeană este pregătită să ofere susţinere statelor membre prin promovarea planurilor de muncă pe termen scurt, a programelor de calificare şi recalificare care s-au dovedit eficiente în trecut”, subliniază Executivul UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *