Start up

Startup-ul XVision identifică pacienții cu leziuni pulmonare asociate COVID-19

Startup-ul XVision, platforma medicală care analizează radiografiile pulmonare folosind inteligența artificială, va scana pacienții cu leziuni pulmonare asociate cu COVID-19 în două laboratoare din București și Timișoara.

Soluția, oferită pro-bono, a devenit parte a laboratoarelor mobile pentru detecția coronovaris amplasate în spațiile exterioare aferente Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București, respectiv al Unitații de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Timișoara.

Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București deține două laboratoare mobile dotate cu aparate de raze X pentru detecția tuberculozei. Unul dintre laboratoare a fost detașat la Spitalul Județean Timișoara pentru facilitarea procesului de triere a pacienților. Acestea vor fi folosite până la finalul pandemiei pentru prioritizarea pacienților care necesită radiografii pulmonare.

La baza sistemului de triaj stă un scor de evaluare dezvoltat de echipa de radiologi a XVision, raportat la scoruri și standarde folosite în momentul de față la nivel global. Acesta descrie cât de similare consideră algoritmul că sunt tiparele radiologice din radiografia pacientului cu cele întâlnite în cazurile de COVID-19.

Suntem deja în discuții cu câteva spitale pe care le-am putea sprijini în această perioadă -Ștefan Iarca, co-fondator XVision.

Prin această nouă modalitate de triere a cazurilor medicale, riscul de contaminare al altor pacienți deja internați, dar și al cadrelor medicale va fi redus. În plus, această soluție susține colectivul medical în gestionarea volumului de muncă extrem de încărcat în această perioadă.

Ca parte a triajului, după ce radiografia este efectuată în laboratorul mobil, aplicația XVision furnizează un rezultat analizat de doctori, alături de radiografia inițială. În funcție de acesta se ia o decizie privind cazul medical respectiv.

XVision este un startup românesc fondat în 2018 de o echipă multidisciplinară din Timișoara, pasionată de inteligența artificială, deep learning și optimizarea proceselor medicale.

Aplicația dezvoltată de XVision, este prima de acest tip din România. Aceasta a fost implementată pentru prima oară în cadrul spitalului Județean de Urgență din Timișoara unde ajută medicii să analizeze până la 200 de radiografii pulmonare/zi, cu 20% mai multe decât în trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *