Start-up-ul Watto, care va dezvolta o rețea de stații de încărcare ultra-rapidă pentru mașinile electrice, a câștigat finala națională a competiției EIT InnoEnergy, PowerUp! Challenge și va reprezenta România în finala internațională.
Ediția din acest an a PowerUp! Challenge a fost lansată în ianuarie 2020 la nivel european cu scopul de a găsi cele mai inovatoare start-up-uri, scale-up-uri și IMM-uri din Europa Centrală și de Est din zona energetică. În România, competiția a fost organizată de către REPOM, alături de Iceberg, Green Energy Cluster și PATRES, companiile care formează InnoEnergy Hub România.
Faza națională a competiției a cuprins 29 de companii înscrise, cinci dintre echipe fiind selectate pentru a-și prezenta proiectele în cadrul finalei naționale. Acestea au fost Evinox (o soluție de smart heating), Paydemic (aplicație pentru încărcare electrică a mașinilor), RF Meters (o soluție de smart metering wireless), TresOil Biofuels (o soluție de combustibil cu hidrogen produs din deșeurile colectate la nivel local) și Watto (o rețea de stații de încărcare ultra-rapidă).
Watto, compania desemnată de juriu drept câștigătorul finalei naționale a competiției, a fost fondată în 2019 cu scopul de a crea o rețea de stații de alimentare ultra-rapidă cu energie, special concepută pentru mașinile electrice personale, dar și pentru vehicule comerciale. Soluția garantează un nivel al alimentării de 80% în mai puțin de 10 minute.
Astfel, Watto a obținut titlul de ”Start-up of The year” la nivel național, o invitație de a reprezenta România la PowerUp! Grand Final și credite în valoare de 10.000 de euro oferite de Amazon Web Services.
În cadrul finalei naționale, desfășurate online pe 22 mai 2020, TresOil Biofuels a obținut premiul publicului și credite în valoare de 5.000 de euro de la Amazon Web Services.
Câștigătorii din fiecare țară înscrisă în competiție vor concura pentru premii în marea finală internațională. Se vor acorda premii de până la 65.000 de euro, titlul Start-up-ul anului din Europa Centrală și de Est și beneficii de la parteneri precum Amazon Web Services, Revolut sau SpeedUp Group.
În finala națională PowerUp! Challenge am avut companii foarte valoroase, ale căror soluții au aplicabilitate internațională – Ionuț Țața, CEO Iceberg și coordonator al hubului EIT InnoEnergy din România
La nivel internațional, la PowerUp! Challenge participă 24 de țări, care au avut un număr record de 425 aplicanți, iar 362 de startup-uri care s-au calificat pentru etapa preliminară a competiției. 29 de aplicanți au fost din România. O decizie cu privire la data și locul desfășurării marii finale internaționale va fi luată ulterior, în funcție de momentul în care restricțiile impuse de guverne sunt revocate în regiune.