Start up

Doar 6 bănci din 34 riscă să crediteze start up-urile din România

Doar șase bănci din România finanțează afacerile de la zero, fie prin credite-punte acordate în cadrul programului Start Up Nation, fie prin pachete de creditare directă.

Pentru a putea accesa un credit bancar, antreprenorul trebuie să aibă un cont curent prin care poate să facă tranzacții. Pentru că băncile vor să atragă cât mai mulți clienți, au abordat o tactică asemanatoare. Atât ING, Banca Transilvania, BCR și OTP Bank oferă antreprenorului la început de drum aceeleași beneficii. Timp de 12 luni de la înființarea societății, startup-urile au acces un an la comision 0 pentru deschiderea și gestiunea contului curent, precum și folosirea gratuită a serviciului de Internet Banking.

Băncile care oferă finanțare pentru statup-uri se încadrează în două categorii, credite bancare independente: Raiffeisen Bank, ING și OTP Bank, și prin programul Start-Up Nation: CEC Bank, BT și BCR.

Peste 83 de startup-uri au fost finanțate cu 3 milioane euro de către Raiffeisen Bank în cea de-a ediție a programului factory by Raiffeisen Bank. Față de prima ediție din 2018, numărul proiectelor castigătoare, dar și valoarea totală a finanțărilor s-au triplat, potrivit băncii.

Din cele 315 proiecte înscrise, 83% provin din mediul urban, iar 17% din mediul rural. Cele mai multe proiecte câștigătoare sunt din regiunea București-Ilfov și județele Cluj, Galați, Ialomița și Iași. Cele 83 de startup-uri finanțate în acest an activează în domeniul serviciilor (39%), producției (35%), IT&C (13%) sau educație (7%).

Triplarea participanților din acest an confirmă tendința de creștere a numărului celor care vor să devină antreprenori – Vladimir Kalinov, vicepreședinte retail Raiffeisen Bank

Pentru a susține startup-urile cu produse valide și scalabile, OTP a lansat o nouă ediție a OTP Startup Partener Program.

Antreprenorii vor avea acces și la mentorat mentori din corporații recunoscute internațional cât și inițiatori ai unor ecosisteme inovatoare recunoscute.

Din 2017, 490 de startup-uri s-au înscris în cele două ediții a programului: 310 în 2018 și 180 în prima ediție a programului.

Prin programul Startarium, ING Bank susține startup-urile românești și le finanțează pe cele mai bune. Din 2016 și până în prezent, Startarium a adunat o comunitate de peste 35.000 de membri și 3.000 de idei de business. Peste 50 de mentori cu care antreprenorii pot lucra gratuit și a deschis accesul la finanțări ce depășesc 470.000 de euro.

Pe lângă suport financiar, platforma oferă acces gratuit, național și online, la conținut educațional, proiecte de incubare și accelerare.

Lansată în 2016, competiția PitchDay a însemnat până acum 400 de startup-uri participante, 260 de afaceri sprijinite, premii totale de 330.000 de euro și 23 de startup-uri câștigătoare.

Câștigătorii de anul acesta au fost Digitail, Medicai și Kinderpedia, care au primit împreună finanțări de peste 100.000 euro.

Pentru a susține în continuare antreprenoriatul românesc, CEC Bank, BCR și Banca Transilvania s-au implicat în acordarea de credite punte prin programul Start-Up Nation.

Potrivit băncii, circa 47% din proiectele finanțate fac parte din sectorul producției, 22% din servicii și comerț, 18% din IT&C, precum și 13% afaceri creative. Valoarea maximă a creditului punte oferit de CEC Bank este de 200.000 lei.

BCR a finanțat, în cele două ediții ale programului Start UP Nation, 4.000 de afaceri noi, cu un total al creditelor acordate de 763 milioane lei.

Băncile care oferă finanțare pentru startup-uri

CEC BankOTP Bank
Raiffeisen BankBCR
ING  BankBanca Transilvania

Astfel, au fost create peste 23.600 de locuri de muncă în industriile: producție (42%), servicii (36%), industrii creative (19%) și IT doar 3%. 

O treime din antreprenorii finanțați au vârste cuprinse între 18 și 29 ani. Perioada de finanțare a fost de aproximativ 8 luni.

Banca mai este implicată în două programe dedicate start-up-urilor: StartUp Plus & Diaspora StartUp. Unde 2.500 de companii și-au deschis conturi pentru a putea beneficia de granturi de finanțare prin aceste programe.

Peste 5.200 de startup-uri au primit finanțate în valoare de maximum 200.000 lei prin pachetul Start-Up Nation oferit de Banca Transilvania. Pe lângă suport financiar, startup-uri au primit și acces gratuit la cursuri, traininguri si consultanta. De asemenea, beneficiază de 12 luni gratuite pentru patru angajați, prin rețeaua Regina Maria.

Startup-urile din România pot să obțină finanțare fie de la băncile care acordă credite pentru businessuri la început de drum, fie să aplice în programul Start-Up Nation.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.