În contextul încetinirii activității tuturor sectoarelor economiei, fondurile de investiții pot adopta trei strategii: amânarea activității de investiții, continuarea tranzacțiilor sau concetrarea pe portofoliul deja existent.
Finanțarea startup-urilor din toată lumea este puternic afectată de impactul economic provocat de coronavirus, estimându-se că va ajunge la 77 miliarde dolari, cu 16% mai puțin față de ultimul trimestru din 2019, potrivit datelor companiei CBInsights.
În ceea ce privește finantările startup-urilor din România, fondurile de investiții aleg strategia cea mai potrivită în contextul COVID-19. De exemplu, GapMinder a ales să se concentreze asupra startup-urilor din protofoldeja existent. În plan secundar fondul de investiții își continuă evaluarea companiilor care se potrivesc cu zona lor de interes pentru investiții, preponderent de tehnologie.
Early Game Ventures anunță că a încetat încă din luna martie a anului trecut sa mai investească în companii sensibile la o potențială criză economică. Astfel, EGV și-a adaptat strategia de investiții la noile realități impuse de pandemia de coronavirus și la efectele economice ale acesteia, atat cele care se manifesta deja în piată, cat și la cele asteptate.
Orice companie poate supraviețui sau chiar crește în functie de energia echipei, întelepciunea, maturitatea liderilor, nivelul de lichidități, dar și de oportunitățile de business – Dan Mihaescu, Partener Fondator GapMinder
În același timp, sectorul IMM din România se află în prezent sub foarte multă presiune și există riscul ca, dacă investitorii nu intervin în aceste momente cruciale cu capital, aceste companii ar putea ajunge în dificultate.
Pentru a susține sectorul IMM-urilor, Morphosis Capital a decis să abordeze styrategia de continuare a tranzacțiilor în ciuda climatului actual. Fondul de investiții va continua strategia de a finanța companii durabile din cele patru sectoare de interes: servicii medicale de nișă, bunuri de consum, tehnologie sau servicii B2B, care au fundamente solide și perspective bune de creștere pe termen mediu și lung.
Morphosis Capital spune cu certitudine că vor încheia noi tranzacții în acest an, beneficiind de aceeași strategie de investiții pe care au aplicat-o și până acum, ușor ajustată contextului din prezent.
Dacă înainte de criză, investitorii se uitau atent la istoricul traiectoriei de creștere a companiei și la datele pe baza cărora își stabileau predicțiile pentru creșterile viitoare, în contextul situației actuale, cifrele respective au devenit aproape irelevante, întrucât nu reprezintă un indicator al noii normalități.
Ritmul de selecție pentru IMM-uri în care Morphosis Capital investește s-a intensificat de când criza a lovit România datorită cererii în creștere, care este alimentată de un sentiment de urgență de a recapitaliza companiile locale pentru a traversa această perioadă.
Vezi aici ce a declarat Andrei Gemeneanu, co-fondator Morphosis Capital, la emisiunea Adevărul financiar Live
Deoarece situația financiară actuală a companiilor nu prezintă în mod corect întregul potențial al afacerii, Morphosi Capital a fost nevoit să găsească o cale de mijloc. Astfel, fondul de investiții în IMM-uri a decis să își reducă obiectivele profitului operațional pentru anul aceasta și anii următori pentru companiile pe care în prezent le analizează pentru investiții.
Early Game Ventures spune că nu a schimbat nimic în modul de evaluare a startup-urilor în care investesc. Ca și până în prezent, vor finanța aproximativ 3% din companii cu care se întâlnesc. EGV va continua să investeasca pe tezele de pana acum, în special în startup-uri high-tech.
Pentru GapMinder, companiile care le-a atras atenția în această perioadă au fost din zona MedTech care descoperă moduri de a îmbunătați activitatea în spitale și clinici. De asemenea, companiile din Fin Tech, cybersecurity și autentificare joacă deja un rol important în felul în care va fi modelat mediul de business. Însă orice startup tech cu potențial de scalare internațională care generează valoare adăugată pentru o masă relevantă de clienți, care deservește nevoia, devenită presantă, de digitalizare, și rezolvă o problemă pe piața pe care se poziționează va intra sub lupa GapMinder.
În ceea ce privește piața de finanțare pentru acest an, strângerea de fonduri va fi afectată semnificativ de criza provocată de coronavirus, mai puține inițiative putând fi finanțate de noi fonduri sau business angels, ceea ce într-un final, va afecta creșterea economiei. Astfel startup-urile vor avea acces mai dificil la capital, la contracte și potențiali clienți și nu își vor putea permite să angajeze oameni. Prin urmare, este extrem de important să se dezvolte politici solide care să continue să alimenteze creșterea ecosistemelor pentru start-up și IMM-uri.