Start up Video

Cum au decis 12 români cu bani să finanțeze inovația din tehnologie?

Pentru că în România suportul pentru creativitate și dezvoltare este încă redus, 12 antreprenori români au pus la bătaie banii câștigați din afacerile proprii. Astfel s-a născut primul fond de investiții românesc care susține afaceri… de la zero.

Zero-Day Capital sprijină atât specialiști din IT, robotică, inteligență artificială sau biometrică, și chiar și elevi sau studenți să devină antreprenori atât prin finanțări cât și prin suport pe partea de management, logistică, precum și pe tot ceea ce înseamnă partea de marketing.

Din luna mai până în prezent, au fost depuse circa 44 de aplicații. Din cele peste 40, au fost selecționate două și sunt în stadiul final de negociere cu deținătorii de idee. Acestea se vor înființa în afara României, adresându-se în principal pieței americane și din Asia de sud-est. Pe lângă cele două proiecte aprobate, în momentul de față mai sunt preselectate șase.

Valoarea medie a tichetului pe finanțare este de aproximativ 100.000 euro și poate ajunge până la 150.000 euro, însă suma respectivă poate fi depășită prin investiții suplimentare de la alți membri ai boardului. Fondul de investiții colaborează și cu alți parteneri care se pot implica oricând cu spirijn financiar.

Credem in proiectele pe care le-am aprobat până în momentul de față au un mare potențial – Dragoș Stănescu, CEO 0-Day Capital.

Startup-urile care vor să atragă finanțări trebuie să aplice înainte pe site-ul lor, unde își vor prezenta cât mai detaliat ideea lor, stadiul în care sunt și o estimare a bugetului de dezvoltare. Echipa face o analiză, și îi selectează pe cei mai buni în funcție de anumite criterii.

Cât de realizabilă este ideea din punct de vedere tehnic, dacă se poate considera un produs final și în ce măsură planul de implementare a ideii este realist ca perioadă, bani implicați și ca structură a echipei de execuție sunt principalele criterii după care au fost selectate și primele startup-uri.

De asemenea, contează foarte mult ideea din punct de vedere al potențialului de pe piață globală, care să aducă ceva nou și să se diferențieze de celelalte businessuri.

După ce au selectat startup-urile care îndeplinesc cerințele, antreprenorii se vor întâlni direct cu echipa 0-Day Capital pentru a discuta și detalia ulterior aprobarea proiectului și negocierea structurii parteneriatului.

„Contează implicarea celui care promovează ideea, capacitatea lui de a genera echipa de execuție care iar este foarte important”, precizează Dragoș Stănescu.

Vezi aici ce a declarat Dragoș Stănescu, CEO 0-Day Capital, la emisiunea Adevărul Financiar Live

Aici intră terminii acordului cu acționarii, drepturile și obligațiile fiecăruia, modalitățiile prin care o companie poate să își rezolve problemele pe parcurs, diluarea ulterioară în cadrul companiei, precum și drepturile acționarilor fondatori. Inițiatorul proiectului va fi nevoit să cedeze toate drepturile companiei din care face parte.

În momentul în care toate aceste elemente sunt negociate, finalizate și semnate, se înființează compania fie în Romania, fie în alte țări. Locul de înființare este strict legat de aspecte legislative, referitor la dezvoltarea unor produse: piedici legislative și unde se va dezvolta produsul.

Zero-Day Capital derulează două sesiuni de finanțare de trei luni pe an, în 2019, una din iunie până în august și una din octombrie până în decembrie. Începând cu 2020, sesiunile de finanțare vor fi din ianuarie până în martie și, respectiv, din iunie până în august.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.