IT&C

Niciun spital din România nu este dotat cu roboți autonomi de dezinfecție pentru combaterea coronavirusului

Fie din lipsă de bani, fie din lipsă de informare și educație, fie din indiferență sau chiar ignoranță, un lucru este cert: în acest moment, niciun spital sau unitate medicală din România nu are în dotare un robot autonom de dezinfecție.

În România este disponibil un model de roboți de dezinfecție, UVD, prin care pot fi igienizate eficient și în timp scurt spațiile aglomerate, în special spitalele sau aeroporturile. Prețul unui asemenea robot pornește de la 60.000 euro.

Modelul este importat din Danemarca de către o companie românească de software, Bucharest Promo Robots, care ar fi în discuții pentru vânzarea unui exemplar către un spital din București. UVD este singurul robot complet autonom de dezinfecție din lume. China a trebuit să cumpere roboți de acest tip pentru a-i folosi în 2.000 de spitale.

Lumina razelor UVC are un efect germicid, care îndepărtează toți virușii și bacteriile aeriene de pe suprafețele unei camere. Fiind autonom 100%, robotul poate funcționa fără oameni în cameră.

Pentru a dezinfecta suprafețele, aparatul care emite lumina trebuie să se afle la maxim 1,5 m de obiecte. Robotul de dezinfecție are o autonomie de două – două ore jumătate la un ciclu de încărcare de trei ore.

Tehnologia și, în special roboții, sunt aici sa ne ajute să reducem incidența infecțiilor nosocominale în spitalele din România – Ana-Maria Stancu, fondator Bucharest Promo Robots

Roboții sunt programați cu ajutorul unei hărți video: spațiul care urmează să fie dezinfectat. Astfel, li se fixează un punct de intrare și de ieșire din cameră, care reprezintă spațiul pe care îl vor dezinfecta. Aceste operațiuni durează în jur de maxim o oră și sunt realizate de Bucharest Promo Robots, care integrează software-ul robotului. 

Înainte de a intra în cameră, tableta robotului este poziționată pe un suport al ușii de la intare. Tableta are integrat un senzor de mișcare, prin care poate un obiect sau o persoană, transmite un semnal și oprește lămpile UVC ale robotului. Deoarece razele lămpilor distrug structura ADN-ului organismului, acest element este nociv pentru om, de aceea există acest element de protecție.

Robotul este programat să intre singur în cameră, mergând cu o viteză de 0,5 km pe oră. Odată ce își finalizează comanda, pleacă din punctul de dezinfectie și își urmează traseul. Se oprește la urmatorul punct până când își termină ciclul și se îndreaptă către ușă, la punctul de ieșire.

Robotul poate dezinfecta o suprafață de 2.000 de metri pătrați în doar 90 de minute. O astfel de dezinfecție în mod normal ar fi durat două zile și ar fi implicat închiderea secției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.