Un loc de muncă mai bun este mai important decât dezvoltarea personală, conform celui mai recent studiu realizat de platforma de recrutare online eJobs. Cu alte cuvinte, se lasă deoparte dezvoltarea profesională în favoarea unui job care să ofere mai mult timp liber sau mai mulți bani.
Studiul eJobs este realizat online, iar respondenții sunt persoane cu aptitudini digitale, care lucrează majoritar în birouri. Adică în economia modernă, unde computerul și telefonul sunt indispensabile pentru activitatea zilnică.
Preferința pentru schimbarea jobului (44,3%) în dauna dezvoltării profesionale (22%) este îngrijorătoare pentru viitorul forței de muncă. În condițiile în care digitalizarea economiei duce la dispariția unor posturi, în principal prin automatizare, îmbunătățirea competențelor și a calificărilor este esențială pentru a crește în carieră în viitor. Sau pur și simplu pentru a avea un loc de muncă.
Principalele dorințe ale angajaților în 2020 (conform eJobs)
Schimbarea locului de muncă | 44% |
Mărire salarială | 30% |
Un job mai aproape de casă | 24% |
Însă criza de pe piața forței de muncă, cu angajatori care găsesc cu greutate noi salariați, permite celor activi să ceară mai mult fără a-și îmbunătăți calificativele. Cel mai probabil, acești angajați, în majoritate tineri, nu au trecut printr-o criză cum a fost cea din 2009-2012, când multe companii și-au închis porțile și lipsa unui loc de muncă a dus la explozia ulterioară a emigrației.
Deocamdată, angajații români sunt pragmatici. Dacă 44% urmăresc schimbarea locului de muncă, 30% vor o mărire salarială, iar 24% un job mai aproape de casă. Doar 22% doresc dezvoltarea profesională, în timp ce 20% vor să își îmbunătățească relația cu colegii de echipă, iar 19% vizează o relație mai bună cu managerul direct.
„De la an la an, observăm că angajații știu din ce în ce mai bine de vor, inclusiv tinerii aflați la început de drum – Bogdan Badea, CEO eJobs România.
Angajații sunt și optimiști, pentru că 70% dintre respondenți cred că 2020 va fi un an mai bun decât precedentul. Mai exact, 62% dintre participanții la studiu cred că în 2020 vor primi o majorare salarială. Un sfert dintre aceștia estimează că în noul an vor câștiga cu 10%-20% mai mult decât în 2019, 14% se așteaptă la majorări ajustate cu inflația, cuprinse între 5% și 10%, iar 18% speră la un salariu net mai mare cu 20%-25% în 2020.
Când vine vorba despre nemulțumirile pe care le-au acumulat în 2019, aproape un sfert dintre participanții la studiu spun că anul trecut nu au obținut o mărire salarială. La fel de mulți sunt dezamăgiți de faptul că nu au reușit să se angajeze, în timp ce 17% și-ar fi dorit să aloce mai mult timp cursurilor de dezvoltare profesională sau să fie susținuți în această direcție de compania pentru care lucrează. 13% sunt nemulțumiți de faptul că nu au fost promovați și tot atâția și-ar fi dorit să-și deschidă propriul business, dar nu au reușit.
Interesant studiu dar multor persoane nu li se ofera responsabilitatea suficienta pentru a-i motiva sa lucreze cu o companie. Acum majoritatea companiilor mari ofera in mod preponderent aceleasi beneficii (tichete de masa, asigurari private de sanatate, flexibilitate, acces la gym etc) care sunt importante pentru noile generatii.
O metoda eficienta de a-si dezvolta si retine angajatii reprezinta programele de dezvoltare pe termen lung, care asigura un grad crescut de retentie.
Unul dintre acele programe este sistemul de dezvoltare creat de RoCoach Calatorie spre performanta. Daca sunteti interesati de acest program, puteti vedea mai multe detalii aici: https://coaching.ro/calatorie-spre-performanta/