Cariere

Care este dorința cea mai mare a angajatului român?

Celor 8 – 9 ore de muncă pe zi, li se adaugă încă cel puțin o oră petrecută în trafic, ceea ce ar explica cea mai mare dorință a angajatului român: să aibă program de lucru flexibil.

Mai mult de jumătate dintre angajați consideră că acest lucru i-ar ajuta să-și echilibreze viața personală cu cea profesională, Conform studiului Crosspoint ”WORK: SPACE & TIME”, realizat în toamna acestui an pe un eșantion reprezentativ de repondenți din toată țara.

În prezent, mai mult de jumătate dintre angajați lucrează într-o clădire de birouri și mai puțin de 15% lucrează flexibil, fie de acasă, fie din spații de birouri de tip coworking și shared offices. Peste 65% dintre angajații români nu au însă posibilitatea de a lucra de acasă, iar cei 11% dintre angajații care pot lucra 8 zile pe lună de la domiciliu sunt în mare parte freelanceri.

Accesul la cele mai noi tehnologii și o bună conectivitate la transportul public sunt în mod egal cele mai importante aspecte ale locului de muncă ideal (peste 60% pe scala importanței), urmate de disponibilitatea locurilor de parcare și opțiunea unui spațiu de lucru privat. Se adaugă confortul zonei de lucru, calitatea aerului și a luminii, temperatura și nivelul de zgomot, iar cea mai puțin importantă reiese a fi designul interior, similar angajaților din restul Europei.

Birourile tip open-plan sunt încă cel mai popular tip de spații de birouri din România, în conformitate cu tendințele europene, reprezentând peste 50% din spații. Spațiul ideal este un mix între spațiile de lucru colaborative și birourile private.

Aproape jumătate dintre angajați consideră că nu au acces la tehnologia necesară pentru a lucra mai flexibil și nici nu sunt încurajați să facă acest lucru de către organizațiile în care își desfașoară activitatea profesională.

Este un semnal pentru dezvoltatorii și proprietarii clădirilor de birouri că trebuie să pună la dispoziție spații inovatoare ori să le îmbunătățească pe cele existente. Mai mult, ar trebui să se implice mai mult în asigurarea unui mediu cât mai agreabil pentru chiriași și să se concentreze pe crearea unor comunități.

Cum ajunge și cum pleacă angajatul român de la job?

  • Timpul mediu petrecut în drum spre și de la serviciu este cuprins între 15 și 45 de minute
  • Doar 1,8% folosesc servicii de ride sharing si taxiuri
  • Peste 3% folosesc biciclete și trotinete, inclusiv trotinete electrice

În mod surprinzător, existența unor zone amenajate pentru fumat nu sunt atât de importante în preferințele lor, cum ar fi fost de așteptat. Conform unui studiu recent privind fumatul, realizat de Institutul Național de Sănătate Publică, 26% din adulții români sunt fumători, un procent care se încadrează în media europeană de 27% (Grecia în top cu 37%, Suedia ultima, cu 7%). La nivel european, durata deplasării către locul de muncă, costurile financiare implicite și un spațiu liniștit se află în primele 5 caracteristici ale locului de muncă ideal.

Locația va continua să fie unul dintre cele mai importante lucruri pe care angajații români îl iau în considerare, deoarece majoritatea folosesc transportul public pentru a ajunge la/a pleca de la serviciu. Pe măsură ce populația din zonele urbane crește, zonele cu conectivitate bună situate în centrul orașului vor deveni supra-aglomerate. Este un factor care vor conduce la nevoia iminentă de dezvoltare a infrastructurii în zonele periferice.

Cum ajung angajații români la locul de muncă? Aproape jumătate dintre ei folosesc transportul public, în timp ce 35% dintre aceștia folosesc mașina pentru a ajunge/pleca de la serviciu.

Accesul facil pe care locul de muncă îl are la transportul public și distanța dintre casă și locul de muncă și cel mai puțin mulțumiți de faptul că nu au posibilitatea de a lucra flexibil.

Jumătate dintre angajați sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de spațiul în care lucrează în prezent. Faptul că peste jumătate dintre români sunt mulțumiți de spațiul lor de lucru este un aspect pozitiv și o reflectare a faptului că în ultimii doi ani companiile s-au mutat în cele mai noi și mai moderne clădiri de birouri, cu acces facil la transportul în comun.

Peste 40% dintre repondenți, pe scara importanței condițiilor de la locul de muncă, menționează chestiuni referitoare la protecția mediului. Colectarea deșeurilor, temperatura controlată independent și iluminarea în zone separate de lucru, angajații români fiind foarte deschiși la ideea de sustenabilitate. Responsabilitatea de a implementa aceste măsuri aparține fiecărei organizații și dezvoltatorilor, clădirile verzi fiind preconizate să devină dominante în viitor.

Concluzia este că atât angajatorii, cât și dezvoltatorii ar trebui să fie mai preocupați de experiența și confortul angajaților companiilor chiriașe. Dezvoltatorii trebuie să proiecteze locuri de muncă primitoare, iar proprietarii și companiile ar trebui să implementeze măsuri pentru face mediul de lucru mai prietenos, de la spațiu și timp flexibile la sustenabilitate și crearea de comunități.

Raportul Crosspoint Real Estate „WORK: SPACE & TIME” a fost realizat în toamna acestui an, pe un eșantion reprezentativ de repondenți. Raportul prezintă ceea ce contează cel mai mult pentru românii care lucrează în principalele centre urbane de afaceri din țară. Concluziile au vizat percepția angajaților cu privire la spațiul de lucru și ce poate fi îmbunătățit în viața lor profesională de zi cu zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *