Reprezentanții mediului de afaceri nu au încredere în instituțiile statului în ceea ce privește gestionarea crizei COVID-19, potrivit studiului realizat de MKOR Cconsulting.
Aproape trei sferturi dintre respondenți (72%) au nivel redus de încredere în autorități, respectiv 1-3 puncte dintr-un maximum de 7 puncte. Un sfert (25%) au nivel mediu de încredere (4-5 puncte), iar 4% sunt foarte încrezători în modul în care Guvernul gestionează criza actuală.
Cei mai îngrijorați sunt reprezentanții microîntreprinderilor, cu 2,4 puncte în medie, în timp ce întreprinderile medii au cel mai crescut grad de încredere, de 3,4 puncte.
Încrederea scăzută a microîntreprinderilor poate fi pusă pe seama faptului că acest sector a fost și cel mai lovit de restricțiile activității economice provocate de pandemie.
Companiile își doresc o abordare strategică din partea statului, de la care așteaptă să gireze pentru mediul privat, pe de o parte prin scutirea la plată a taxelor, iar pe de alta, prin sprijin pentru investiții.
Antreprenorii consideră că statul ar trebui să aplice un cumul moderat de măsuri pentru susținerea mediului privat – indiferent care ar fi acestea.
Cele mai populare sunt reducerile și scutirile de taxe, respectiv ajutoarele din partea statului pentru sprijinirea investițiilor după perioada de pandemie. Organizațiile medii și mari au o tendință mai crescută de a solicita măsuri de extindere a aplicabilității șomajului tehnic.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 243 de companii din România în perioada 25-30 aprilie. Dintre respondenți, 89% sunt afaceri antreprenoriale, 5% companii multinaționale, 2% ONG-uri și 4% alte tipuri de organizații. După mărimea companiei, eșantionul este format din microîntreprinderi în proporție de 67%, 22% întreprinderi mici, 8% întreprinderii medii și 3% companii mari.