Antreprenori

Stomatologia trebuie și poate să iasă din starea de urgență înaintea altor domenii

Clinicile Dentare Dr. Leahu fac un apel pentru deschiderea extinsă a activității cabinetelor și clinicilor stomatologice începând cu data de 15 mai, în vederea asigurării sănătății și respectării drepturilor pacienților.

Este absolut obligatorie, pentru limitarea efectelor economice negative ale unei industrii închise într-o proporție majoritară prin Ordonanța Militară nr.2 din 22 martie 2020, să se reia activitatea cabinetelor stomatologice. În acest moment, din peste 15 000 de cabinete și clinici stomatologice, până în 270 au optat pentru a rămâne deschise pentru tratarea urgențelor.

„Pe fondul unei stări precare a sănătății dentare la nivelul întregii țări dinaintea pandemiei, conform tuturor studiilor, și existenței unei nevoi reale de tratamente stomatologice, așa cum am resimțit-o noi în ultima lună și jumătate cât timp ne-am desfășurat activitatea pentru a oferi tratamente de urgență, faptul că pacienții au primit atât de limitat asistență medicală absolut necesară ne face să tragem un semnal de alarmă asupra perspectivei și efectelor prelungirii stării actuale.

Sănătatea dentară își aduce contribuția major în starea generală de sănătate a organismului a cărui imunitate trebuie să funcționeze la parametri maximi – Ionuț Leahu, CEO și fondator Clinicile Dentare Dr.Leahu

Clinicile Dentare Dr.Leahu au rămas deschise în permanență pentru urgențe în această perioadă, în cele 6 orașe în care își desfășoară activitatea – în București (Caramfil și Academia Spațială Dr.Leahu), Pitești, Timișoara, Turda, Oradea și Constanța. O echipă totală de 113 persoane (o treime din întregul personal), din care 65 personal medical le-au fost alături celor 6000 de pacienți care au sunat pentru asistență medicală de urgență, sfaturi medicale și rețete. 1421 de persoane au primit tratamente de urgență, fiind executate preponderent consultații de urgență, radiografii dentare, tratamente pentru traumatism și abces dentar, drenaje endodontice, extracții, tratamente ale necrozei/cangrenei. Cele mai multe tratamente le-au fost aplicate pacienților din București (60%), Pitești (13%) și Constanța (12%).  

Criza globală actuală cauzată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 a oprit toate activitățile dentare care nu sunt de urgență în majoritatea țărilor. Protocoalele pe care le recomandăm pentru protejarea personalului medical și administrativ, dar și pentru evitarea contaminării încrucișate și a infecției, în consecință, a pacienților, odată ce ni se va permite să redeschidem practicile, sunt:

  • Protejarea pacienților și a personalului medical

Sunt absolut necesare pauzele între programări astfel încât pacienții să nu se întâlnească în sala de așteptare și să aibă loc decontaminarea atmosferei și toate suprafețele, înainte de a trata următorul pacient.

  • Curățarea și dezinfectarea manuală a tuturor suprafețelor

Trebuie să se aplice o listă strictă de control pentru a nu uita o anumită suprafață. Virusul fiind sensibil la săpun, detergenți, etanol, aldehide, majoritatea dezinfectanților de suprafață utilizați în mod obișnuit vor fi eficienți. Trebuie respectate instrucțiunile de utilizare a produsului folosit.

  • Sterilizarea aerului și suprafețelor

În prezent, din ce a fost experimentat, singura metodă de decontaminare sau chiar de sterilizare a aerului și suprafețelor (inclusiv podelele), este iradierea directă cu lumină UV. Luând în considerare că o pondere mare dintre pacienții pozitivi cu SARS-CoV-2 nu au niciun simptom sau sunt foarte discreți, iar pacienții simptomatici sunt infecțioși cu câteva zile înainte de debutul simptomelor și pot fi suficient de mult timp după dispariția lor, toți pacienții trebuie considerați ca potențial infecțioși. Acesta este motivul pentru care este nevoie de triajul pacienților și de purtarea măștii în sala de așteptare atât de către pacienți, cât și de către personalul de la recepție.

-Studiile arată că 0,5% peroxid de hidrogen (H2O2) timp de un minut este eficient în uciderea virusului. Prin urmare, se poate recomanda clătirea gurii cu soluție de 1% H2O2 timp de un minut înainte de începerea unei proceduri stomatologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *