Antreprenori

Propunere CONAF: Ajutor de 5500 lei pentru fiecare angajat păstrat în companie

ConfederațiA Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) propune Guvernului să acorde sectorului privat un pachet de stimulare constând în subvenții de la guvern în cuantum de 5500 lei – câștigul salarial mediul brut pe lună – pe perioada stării de urgență pentru fiecare angajat păstrat timp de 6 luni.

România trebuie să se adapteze noilor transformări structurale și să acorde o atenție sporită sectorului privat, singurul capabil să susțină economic bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale, să țină în frâu rata șomajului, care ar putea ajunge la 10-11% în contextul actual în România.

Tocmai de aceea se impune adoptarea unui pachet de stimulare și subvenționare a salariilor pentru a ajuta cît mai mulți români să își păstreze locurile de muncă, în cuantumul câștigului salarial mediu brut (5500 lei brut/lună ) pe perioada stării de urgență, pentru fiecare angajat păstrat timp de 6 luni.

Distanțarea socială se dovedește a fi o măsură bună în condițiile pandemiei, însă distanțarea de economia reală va crea pe viitor probleme greu de rezolvat – Cristina Chiriac, președinte CONAF

Pentru a echilibra măsurile de distanțare socială de cele de stimulare și susținere a antreprenorilor prin impulsionarea acestora să păstreze personalul lucrativ. Aceștia ar putea presta munca de acasă alternativ cu cea clasică, astfel încât la nivelul societăților impactul crizei create de coronavirus se va diminua, iar angajatul va ieși din izolarea la domiciliu.

Ponderarea șomajului tehnic și înlocuirea lui cu măsuri de stimulare a companiilor private în cuantumul salariului mediu brut, va elimina și inechitatea dintre sectorul public și cel privat.

În prezent angajații din aparatul bugetar nu simt presiunea pierderii locului de muncă și nici diminuarea nivelului de trai, în timp ce cei din sectorul privat „tremură” de teama pierderii serviciului și implicit a inchiderii afacerilor din sectoarele afectate. Măsura, pe langă impactul benefic în economie, o rată a șomajului controlată, are și un impact emoțional: recâștigarea încrederii celor care susțin economia românească.

Economia funcțională, chiar în regim moderat în condițiile date, reprezintă soluția depășirii perioadei de criză în condiții care să ne permită ulterior o revenire economică, fără pierderi substanțiale, se arată în motivația proiectului CONAF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.