Doar 200 din cele 6300 unități de învățământ din România, școli și licee, utilizează, în sistemul de notare a elevilor, platforma digitală Adservio, creată de către antreprenorul Alexandru Holicov din Iași.
Creată în urmă cu 12 ani, Adservio este platforma de management educaţional și e-learning care digitalizează educația şi urmărește îmbunătăţirea rezultatelor școlare. Aceasta oferă acces la un catalog digital, plus alte informaţii şcolare complexe, și permite utilizatorilor – profesori, elevi și părinți deopotrivă, din țară și din străinătate, accesul instant, de pe orice dispozitiv conectat la internet.
Primul pas de înrolare în platformă l-a realizat o școală din Iași, în anul 2009, iar de atunci a ajuns să fie integrată în peste 200 de instituții de învățământ.
Raportat la numărul de unități de învățământ școlar, gimnazial și liceal din România, cam 6300 în total, conform datelor Ministerului Educației Naționale (MEN), în platforma Adservio sunt înregistrate doar 3% , la 12 ani de când a fost lansată.
O școală conectată la Adservio beneficiază de laptopuri, table digitale, tablete, imprimante multifuncționale sau imprimante 3 D, cam ”tot ceea ce credem că îi va fascina pe elevi, pentru a îi atrage către procesul educațional“, spune Alexandru Holicov, creatorul platformei.
Abonamentele pentru utilizarea catalogului online sunt plătite de părinți și costă lunar între 1 și 3 euro/elev, în funcție de mărimea școlii. Pachetul de plată este în sumă fixă și este suportat individual de părinți, astfel încât rezultă un cost mai mic dacă sunt elevi mai mulți și invers. Instituția de învățământ respectivă nu plătește nimic separat.
Deși platforma oferă acces școlilor, elevilor și părinților, dar și inspectoratelor școlare și chiar Ministerului Educației, fondatorul companiei mărturisește că nu a beneficiat niciodată nu de vreun ajutor, pe care nu îl aștepta, dar nici măcar de deschidere din partea funcționarilor ministerului
Sper că, într-o bună zi, tot sistemul românesc de învățământ va fi digitalizat – Alexandru Holicov, fondator Adservio
Un alt impediment în fața implementării platformei în cât mai multe școli ar fi legislația din România, care nu permite școlilor să decidă asupra sistemului de notare ori asupra altor aspecte care ar putea fi lăsate în sarcina direcțiunii. Expansiunea acestui sistem, ar permite, pe de altă parte, Ministerului Educației, să aibă toate datele la un click distanță, prin colectarea instant a informațiilor necesare dinspre unitățile de învățământ.
Din această cauză, profesorii care lucrează în școlile integrate în Adservio sunt nevoiți ca la final de semestru să piardă ore în șir pentru a trece notele fiecărui elev în catalogul clasic.
Profesorii din cele peste 200 de școli care au implementat platforma Adservio consideră ca oportună excluderea catalogului clasic, printarea datelor direct din aplicație și arhivarea acestora fără a fi nevoie de mucă inutilă. ”Implementarea sistemului se face întotdeauna prin instruirea cadrelor didactice și a reprezentanților din conducerea școlii”, precizează Holicov. Deci, da, profesorii sunt pregătiți să accepte această schimbare.
În 2008, când a început, echipa Adservio fost printre primele din lume cu un astfel de proiect. Ideea lor a plecat, după cum povestește fondatorul, din dorința de a schimba sistemul de educație, pentru a aduce tehnologia în sala de curs și a eficientiza procesul de educație.
Adservio nu este singura platformă digitală din România care propune un nou mod de lucru în școlile românești. Ideea a fost preluată și de către alte firme, fiind evident că doar o firmă nu are capacitatea de a tehnologiza întreaga țară.
Cât privește planurile pe acest an, Adservio, împreună cu Telekom, va începe extinderea în patru țări din Europa, ca un prim pas în strategia de internaționalizare a companiei. ”Am făcut pasul de câțiva ani în Republica Moldova, avem acolo câteva școli, iar acum ne-am ambiționat, după ce ni s-a confirmat că ceea ce am creat este valoros și apreciat în afara țării“, arată fondatorul companiei.
digitalizarea invatamantului are rost numai daca toate documentele scolare si manualele vor fi alcatuite exclusiv in format digital si nu le vor dubla pe cele pe print sau hartie altfel nu are rost sa dublam birocratia pe print cu una digitala