Antreprenori

AmCham: România poate fi relansată economic prin investiții masive în infrastructură și digitalizarea administrației publice

Relansarea economiei românești, după declanșarea crizei Covid-19, se bazează, în opinia membrilor Camerei de Comerț Româno-Americană, pe două măsuri urgente: accelerarea investițiilor în infrastructură și digitalizarea administrației publice, potrivit celui mai recent sondaj AmCham.

Investițiile în infrastructură sunt considerate cele mai urgente de către 76% dintre membri AmCham, intervievați în cadrul celui mai recent studiu al organizației privind starea economiei românești și căile de relansare după criza Covid-19. Urmează digitalizarea administrației publice, inclusiv a administrației fiscale (73%), reforma sistemului sanitar (53%), creșterea stabilității și predictibilității climatului politic și de reglementare (49%) și o absorbție ridicată a finanțării europene, în special din fondul de relansare economică pentru statele membre (45%).

Calitatea infrastructurii digitale conduce detașat topul celor mai apreciate condiții de piață oferite de România, singura care a primit calificativul foarte bună din partea a 20% dintre respondenți, urmată de calitatea capitalului uman, considerată foarte bună de 8% dintre respondenți și bună de 45% și de nivelul de impozitare al companiilor care se situează pe același nivel de apreciere ca în ediția de anul trecut. 

În mixul avantajelor competitive care rămân relevante pentru Romania în contextul economic actual, a rămas pe primul loc, cu 83%, importanța apartenenței la Uniunea Europeană, în creștere cu 5% față de ediția precedentă.

Sondajul relevă o justificată îngrijorare în ceea ce privește disponibilitatea forței de muncă calificate și a potrivirii de competențe necesare pe piața muncii. Mai mult de două treimi 60%) dintre companii caracterizează situația pieței muncii din industria în care activează ca fiind tensionată din această perspectivă.

Cu privire la evoluția cifrei de afaceri, doar 18% dintre respondenți estimează o scădere mai mare de 25%, în timp ce 24% anticipează o scădere între 10 si 25%, iar 29% o scădere până în 10%.

AmCham Romania lansează un apel la acțiune imediată, în vederea redresării economice și insănătoșirii mediului de afaceri și investițional post-pandemie – Ionuț Simion, Președintele AmCham Romania

În același timp, România trebuie să profite din plin de noile oportunități de finanțare europeană nerambursabile, oferite prin programul Next Generation EU, acționând rapid, strategic și cu viziune pentru viitor, a completat acesta.

Aproximativ 50% dintre companiile participante la sondaj se așteaptă să încheie anul financiar 2020 cu scăderi ale veniturilor, ale numărului de angajați precum și ale investițiilor, spre deosebire de anul 2019 pentru care doar 10% au indicat scăderi ale acestor indicatori.

Despre finanțarea afacerilor, cele mai multe companii se bazează în principal pe fonduri proprii pentru finanțarea afacerii în 2020 și în viitorul apropiat, urmate de surse precum împrumuturile bancare sau împrumuturi de la acționari.

Proiectele de investiții pentru modernizarea și digitalizarea administrației fiscale trebuie să țină pasul cu ritmul accelerat al proceselor de digitalizare din mediul privat, pentru a îmbunătăți gradul de colectare a veniturilor bugetare – Alex Milcev, membru al Consiliului Director al AmCham Romania

Pentru că multe companii au indicat că se așteaptă la un nou val epidemic, dar și la schimbări interne, vor continua măsurile privind digitalizarea, intensificată deja pe fondul pandemiei pentru mai mult de 50% dintre participanții la sondaj.

AmCham Romania va avansa aceste recomandări și în dialogul cu Guvernul și factorii de decizie relevanți pentru a contribui la adoptarea celor mai potrivite politici publice și măsuri economice de impact pentru o creștere economică sustenabilă, bazată pe crearea de valoare adăugată mare.

Comparativ cu anul precedent, răspunsurile la întrebările ce au vizat   avantajele competitive ale României, cele mai apreciate condiții de piață și estimarea rezultatelor pentru 2020 indică o depreciere a încrederii în mediul investițional asigurat de România și în consecință așteptări rezervate în ce privește evoluția afacerilor,

Sondajul privind calitatea climatului investițional românesc, ediția 2020, a fost realizat în perioada 15 mai – 19 iunie, fiind intervievate 131 de companii din totalul celor 450  de membri AmCham.

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) este de peste  25 de ani între cele mai reprezentative asociații ale comunității de afaceri din România, fiind recunoscută drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea României sau dinamica relațiilor comerciale între SUA și România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *