Analize Business

Analiză CITR: Care sunt opțiunile pentru a limita efectele pandemiei asupra afacerilor din România?

Mediul de afaceri a traversat o perioadă de optimism precaut, fiind înregistrată o scădere cu 10% a insolvențelor față de aceeași perioadă din anul trecut, relevă cel mai recent raport al analiștilor CITR/Impetum/ Group.

Începând cu luna martie a acestui an s-au acumulat taxe amânate la plată de 14 miliarde lei, adică 1,3% din PIB. Pe această cifră se poate aprecia că adevăratele efecte ale pandemiei asupra economiei vor fi cel mai probabil vizibile în următoarele șase luni.

Analiștii CITR sunt de părere ca acele companii care nu amână mai mult de un an luarea unei decizii în sensul revizuirii activității, au opțiunea de a aplica măsuri de prevenție sau un plan de reorganizare, ceea ce le crește șansele de recuperare a întregului business.

România are, în acest moment, aproape 30.000 de companii de impact, fiecare cu active imobilizate însumând peste un milion de euro. Un stress test efectuat de CITR, liderul pieței de insolvență, cu 20 de ani de experiență în domeniu, arată că procentul companiilor de impact aflate în dificultate (restructurabile și insolvabile) ar crește de la 51%, la începutul anului 2019, la 70% în situația unei crize financiare.

În acest context, 21.000 de companii românești s-ar putea afla într-o stare de dificultate în perioada următoare. Analiza CITR, realizată pe un eșantion de 150 de companii de impact din portofoliu, arată că 57% dintre afacerile aflate în insolvență au amânat în medie trei ani luarea unei decizii de a accesa o măsură de restructurare care le-ar fi putut putea salva.

De fapt, amânarea plăților a dus la scăderea cu 50% a cifrei de afaceri, creșterea datoriilor cu 30% și pierderea a peste 3.000 de locuri de muncă.

Dacă 57% dintre companii ar ieși din acest tipar al amânării și ar accesa una dintre opțiunile existente pe piață, în loc să amâne luarea unei decizii, pe o perioadă de trei ani, am putea vorbi de aproape 400.000 de locuri de muncă salvate, o evitare a creșterii datoriilor cu 20 miliarde euro și alte 40 miliarde euro păstrate în economie.

Oricât de optimiști sau pesimiști am fi privind viitorul mediului de afaceri românesc, e înțelept să avem planuri de acțiune adaptate pentru scenariile de revenire economică – Andra Olar-Caragea, CEO CITR.

Chiar în cazul companiilor care au amânat doar un an, respectiv 24% din companiile analizate, efectele asupra economiei sunt îngrijorătoare: se înregistrează o scădere cu 5% a cifrei de afaceri, o creștere a datoriilor cu 8-10% și pierderea a 500 de locuri de muncă.

În cazul acestora, gradul de lichiditate a scăzut cu 25%, iar pierderile de profit operațional s-au ridicat la 5% din cifra de afaceri.

CITR este liderul pieței de insolvență din România încă din 2008. Cu o experiență de 20 de ani pe piața insolvenței și aproape 1000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de un miliard de euro și distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile românești.

Î

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *