Cum facem față problemelor emoționale cauzate de pandemia COVID-19?

Spaima legată de pericolul infectării și teama de boală, poate chiar de moarte, limitarea libertăților care păreau atât de normale și naturale pâna acum câteva zile, precum și o schimbare semnificativă a stilului de viață sunt doar trei dintre problemele mari, emoționale, pe care oamenii le au în această perioadă. Cum facem față?

Situația actuală legată de pandemia COVID-19 implică o schimbare la care va fi să găsim resurse pentru a ne adapta. Mă gândesc la mai multe direcții care vor solicita emoțional în această perioadă:

  • De ce este important să ne menținem echilibrul emoțional în această perioadă

Echilibrul emoțional și starea de bine sunt importante în orice perioadă pentru că au un rol esențial în modul de raportare la context. În situația prezentă, cu atât mai mult este necesar să nu luăm decizii pripite sau influențate de emoțiile de moment. Este cunoscut faptul că deciziile care au efecte semnificative și pe termen lung nu este bine să le luăm în  situații de criză.

  • Problematici posibile și dificultăți

Sigur că nu ne așteptăm ca toată lumea să reacționeze la fel în situații similare, mai ales că nu toți sunt afectați în aceeași măsură sau în acelși fel, dar faptul că acest context este extins la nivel global poate aduce schimbări și reacții la nivelul fiecărui individ.

Raportat la specificul situației actuale, ne putem aștepta la o serie de problematici și reacții:

  • Frica de boală, de moarte, de a pierde persoane apropiate
  • A face față incertitudinilor: nu știm ce se va întâmpla în viitorul apropiat, cât de afectați vom fi la nivel individual, cât va dura, câți se vor imbolnăvi, câți vor muri și lista aspectelor necunoscute poate continua la nesfârșit
  • Îngrijorări legate de siguranță fizică, emoțională, financiară
  • Schimbări semnificative în stilul de viață
  • Nevoia de schimbare și adaptare a programului de muncă
  • Limitarea contactelor sociale și a activităților recreative
  • Consecințe asupra relațiilor din cadrul familiei

În acest context social sunt multe aspecte care nu sunt în controlul nostru: de ex: cât de mult se răspândește virusul, câte cazuri de infectare vor fi, cât va dura,  dar este important să vedem că sunt și multe lucruri pe care noi le putem controla: ce voi face în următoarele 2 ore, cu ce mă îmbrac azi, ce program voi urmări la televizor, ce prieten voi suna.

Este bine să faceți în fiecare zi planuri și o ”agendă” a zilei pe care să o respectați, pentru că, cu cât se respectă o rutină a activităților, cu atât senzația de a fi în control este întărită și scade starea de anxietate. În același timp, respectarea unei rutine zilnice menține o stare de normalitate.

  • Informați-vă corect, din surse oficiale:

Încercăm să evităm bombardarea mediatică și ascultarea de ipoteze posibile și zvonuri. Este bine să stabilim în fiecare zi un interval orar în care să citim articole sau să ne uităm la televizor la o emisune de știri pentru a fi la curent cu noutățile, iar în restul timpului să facem activități care ne mențin în starea de normalitate și rutină.

  • Profitați de acest timp pentru a face lucrurile pe care nu ați avut timp să le faceți înainte: odihniți-vă în timpul pe care îl alocați de obicei deplasărilor; jucați cărți, șah, citiți, ascultați muzică, faceți ceva ce știți că vă relaxează.
  • Orice criză aduce și un beneficiu: poate că acum pare că este imposibil să fie asa, dar luați-vă un timp pentru voi și identificați un beneficiu pe care îl simțiți la nivel personal. Pe termen lung, aceste aspecte positive, pot aduce schimbări semificative.

Este foarte important de știut că, în această perioadă, o echipă de psihoterapeuți, membri ai Institutului Român de Psihoterapie Integrativă, oferă servicii de informare și suport, persoanelor aflate în autoizolare, carantină și personalului medical din prima linie.

Pentru a intra în contact cu un psihoterapeut:

  1. Urmăriți calendarul afișat pe site-ul Institutului Român de Psihoterapie Integrativă https://irpi.ro/irpi-psihoterapie-integrativa-pentru-situatii-de-urgenta/.
  2. Căutați ziua și intervalul orar ce sunt potrivite pentru dumneavoastră.
  3. Dați click pe numele psihoterapeutului disponibil și se va deschide fereastra cu informațiile necesare.
  4. Apelați la sprijinul nostru, folosind datele de contact disponibile.

Psihoterapeut integrativ Andreea Hiriza este membru în echipa proiectului ”Fii bine, Fii informat!„ – Institutul Român de Psihoterapie Integrativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.