În contextul epidemiei de coronavirus, munca de acasă reprezintă o soluție foarte bună de protecție a angajaților și de prevenire a răspândirii virusului.
Work from home sau munca de acasă este tot mai prezentă în rândul companiilor internaționale, dar și în România, fiind o metodă de lucru foarte apreciată de angajați, cu beneficii concrete și pentru angajator.
În prezent, în România, datele ne arată că 13% dintre angajați lucrează numai de acasă, iar 35% pot alege să lucreze de acasă o zi pe lună. În cazurile acestea lucrurile sunt clare, atât angajatul, cât și angajatorul sunt familiarizați cu această metodă și nu reprezintă o provocare extinderea perioadei de lucru de acasă sau a numărului de angajați care fac asta.
În schimb, pentru angajații și companiile care nu au adoptat munca de acasă nici măcar o zi, dar iau în calcul această variantă în contextul epidemiei, lucrurile stau diferit.
Bineînțeles, vorbim de job-urile unde se poate lucra fără probleme de acasă, nu de roluri unde trebuie să fii prezent fizic pentru a-ți îndeplini sarcinile.
Provocări
În primul rând, companiile trebuie să aducă unele modificări la contractele de muncă ale angajaților să se reflecte oficial această metodă de lucru.
În al doilea rând, trebuie să se asigure că au instrumentele tehnice necesare care să permită desfășurarea activității de la distanță, iar aici vorbim de acces la bazele de date, soft-uri IT pentru comunicarea între departamente, videoconferințe, procesarea comenzilor, siguranța fluxului de informații și altele în funcție de specificul fiecărei activități.
De asemenea, lipsa interacțiunii directe cu colegii și șefii, socializarea precara pot fi provocări. În funcție de tipologia angajatului, acestea pot deveni chiar dezavantaje pentru angajat și companie.
Totodată, unii angajați nu se pot concentra din cauza copiilor, alteori se pot lasă distrași de alte activități decât cele profesionale și devin ineficienți și neproductivi din cauza asocierii mediului de acasă cu odihna. Lipsa feedback-ului imediat din partea unui șef poate fi, de asemenea, o provocare. Există, de asemenea, date conform cărora unii freelanceri lucrează prea mult, acestora fiindu-le dificil să-și gestioneze timpul de lucru sau să se deconecteze și relaxeze, lucruri care, în final, afectează sănătatea și capacitatea de muncă.
Avantaje
Studiile ne arată că, în cele mai multe cazuri, munca de acasă aduce beneficii concrete pentru angajat și angajator. Angajații au mai multă libertate, au devenit mai motivați, mai eficienți și mai fericiți din punct de vedere profesional datorită acestei metode de lucru.
Primul avantaj ar fi că nu mai este nevoie să se deplaseze la birou, iar astfel este economisit timpul cu deplasările prin aglomerație și sunt eliminate cheltuielile cu transportul.
Apoi, având „confortul de acasă”, angajații sunt mai puțin stresați de atmosfera de birou și devin mai relaxați și mai productivi.
Totodată, munca de acasă este și o metodă de responsabilizare de vreme ce angajatul își gestionează task-urile, timpul de lucru și resursele necesare. Pe de altă parte, nu mai există nici unele obiceiuri ale colegilor care pot distrage atenția.
De asemenea, flexibilitatea programului, dar și un echilibru mai bun între viață profesională și cea personală se află printre principalele avantaje ale muncii de acasă.
Trebuie știut și că salariile celor care lucrează de acasă sunt similare cu cele ale angajaților full time la birou. Costurile angajatorului sunt însă mai mici deoarece au cheltuieli mai mici cu chiriile, curățenia, consumabilele etc.
Datele ne arată că un procent ridicat al celor care lucrează de acasă îl regăsim în domeniul IT, aproximativ 80% dintre angajații din acest domeniu au cel puțin o zi de work from home. Printre alte domenii în care se lucrează de acasă în procent ridicat se numără cele legate de call center, recrutare internațională, financiar, design, traduceri, social media, asigurări și turism.
Așadar, această opțiune devine tot mai populară datorită beneficiilor concrete pe care le aduce, iar în situația actuală poate aduce un avantaj în plus: ne ajută să ne protejăm de epidemie și să evităm răspândirea coronavirusului.