Ce soluții de reactivare au angajații concediați pe timp de criza

Efectele negative ale crizei COVID-19 au impact tot mai puternic în economie și pe piață muncii. Până acum, peste un milion de contracte de munca au fost suspendate sau au încetat în Romania, că urmare a reducerii sau încetării activității companiilor din diverse domenii.

Din păcate, este primul val, iar în perioada următoare multe firme vor fi în situația în care nu mai pot susține salariile angajaților sau vor opri total activitatea și vom vedea noi concedieri.

Ce putem face daca ni se întâmplă și noua acest lucru ?

Provocările pe piață muncii sunt majore în perioada următoare, însă exista o serie de soluții care ne pot ajuta să depășim aceasta etapa.

Reprofilare

Trebuie să ramai flexibil și adaptabil și să te orientezi către industriile care încă mai funcționează și, implicit, nu au stopat angajările. Trebuie să fii conștient că probabilitatea de a fi angajat pe o poziție inferioara este mare și, de asemenea, salariul poate fi mai mic. Daca ai activat de-a lungul carierei în mai multe industrii, ai mai multe șanse acum. Angajatorul vă observa că te poți adapta și învață ușor din particularitățile fiecărui domeniu.

Antreprenoriat

O alta soluție ar fi să devii antreprenor. Poți folosi timpul pe care îl ai acum la dispoziție să pui la punct un plan de afacere. De multe ori te-ai gândit că ar trebui să încerci, dar nu ai avut niciodată curajul. Acum poate fi momentul oportun. Poate vei observa că ești făcut să fii antreprenor și se poate dovedi a fi o opțiune de succes. Majoritatea managerilor de top au un spirit antreprenorial, pot gestiona planuri de business, au strategii, viziuni și idei inovative cu care pot avea succes în propria afacere.

Trebuie să te gândești la industria despre care știi cel mai mult, ai cele mai multe relații, ai parteneri sau cunoști angajați buni care ar lucra pentru tine. Este esențial și să identifici domeniul care ar avea succes în perioada aceasta și să-ți folosești la maximum experiență acumulata.

Cursuri online, limbi străine sau traininguri

Este o buna oportunitate să folosești timpul pe care îl ai la dispoziție să te perfecționezi sau să-ți îmbunătățești competentele mai puțin dezvoltate.

Poți apela la un specialist pentru a te consilia. Daca nu știi exact ce ar trebui să-ți îmbunătățești, exista teste care arata care sunt punctele tale forte, care sunt cele slabe și traininguri care te ajuta să iți dezvolți competentele.

Limbile străine, mai ales cele rare, fac și ele diferență la angajare. Daca vrei să vorbești mai bine sau să înveți o noua limba străină, poți apela la cursurile online. Acestea sunt valabile în orice domeniu ți-ai dori performezi: IT, vânzări, resurse umane, marketing etc.

Toate acestea te vor ajuta să te angajezi după criza mai repede, având mai multe avantaje decât candidații care aplica pentru același job.

Recomandări, network și outplacement

Când te afli în situația delicata de după concediere, poți apela la toate contactele tale pentru a te recomanda pentru un rol care ți s-ar potrivi. Uneori, este o soluție mai buna decât să aplici la anunțurile de pe internet. Totodată, poți apela la firme de specialitate care te pot ajuta cu serviciul de consultanta sau outplacement. Te pot îndrumă cum să-ți realizezi profesionist CV-ul, cum și către cine să aplici, cum să te prezinți la un interviu și iți pot trimite profilul către companiile vizate.

Rețele profesionale, presa, știri, anunțuri

Este recomandat să ramai activ pe rețelele profesionale, să te informezi mereu despre ce se întâmplă pe piață muncii, care este cererea, oferta, cine angajează și ce fel de candidați se caută.

Poți face revista presei în fiecare zi, poți urmări anunțurile de job-uri. Vei avea astfel idei noi de a aplica la anumite job-uri la care nici nu te gândeai că ar fi potrivite pentru tine. În plus, poți schimba opinii cu alte persoane care se afla în situația ta sau care s-au confruntat cu astfel de provocări în trecut. Important este să ai moralul pozitiv și vei găsi soluția potrivita pentru tine.

Perioada sabatica

Exista cu siguranță printre noi mulți care își doreau o perioada sabatica, fiind epuizați de atâția ani de munca și vacanta putina. Desi perioada aceasta nu este potrivita pentru călătorii, ai totuși posibilitatea de a sta acasă cu familia, de a citi în liniște cărțile preferate sau să lucrezi la proiect personal pe care îl poți realiza de acasă.

Poți considera aceasta perioada că pe una de introspecție, dezvoltare personala și că pe o pauza bine meritata de încărcare a bateriilor.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.