Analize

Românii s-au îndatorat prin credite cu 7% mai mult în 2019 față de anul anterior

Românii aveau, în primele luni din 2019, o datorie totală de aproape 161 miliarde lei, mai mare cu 7% faţă de aceeaşi perioadă din 2018. Creșterea a fost influenţată de majorarea creditării bancare, în special a celei ipotecare.

Contribuţia cea mai importantă la această evoluţie a fost generată de creşterea creditului ipotecar, cu 9,7%, şi într-o mai mică măsură, de cea a creditului de consum (5,9%), așa cum reiese din Raportul BNR asupra stabilităţii financiare pe 2019.

Până la finalul lunii septembrie 2019, creditul imobiliar acordat populației se apropia sensibil de 90 miliarde lei şi a reprezenta 67% din volumul expunerilor totale la nivelul sectorului, potrivit băncii centrale.

Stocul de credite ipotecare a crescut cu 11% anul trecut, după creșterea de peste 15% în 2018.

Evoluția componentei de creditare în lei – singura care funcționează pe piața de ipotecare în acest moment, după restricția impusă de BNR, de a nu mai fi acordate credite în valută – a cunoscut un avans mediu de aproximativ 20% în 2019, față de 30% în 2018.

Este evidentă încetinirea ritmului de creștere către valori ceva, spunem noi, mai sustenabile – Valentin Tătaru, economist la ING Bank România

Dobânzile la creditele ipotecare în lei percepute de cele mai mari zece bănci din piaţa locală la începutul anului 2020 încep de la 4,51% şi ajung la 7,8%. La creditele standard, CEC Bank, cea mai mare bancă a statului român, oferă cea mai mică dobândă din piață, de 4,51% la produsul ipotecar de bază, fiind urmată de OTP Bank și Banca Transilvania.

One Response

  1. […] ​Românii s-au îndatorat prin credite cu 7% mai mult în 2019 față de anul anterior. Românii aveau, în primele luni din 2019, o datorie totală de aproape 161 miliarde lei, mai mare cu 7% faţă de aceeaşi perioadă din 2018. Creșterea a fost influenţată de majorarea creditării bancare, în special a celei ipotecare. Contribuţia cea mai importantă la această evoluţie a fost generată de creşterea creditului ipotecar, cu 9,7%, şi într-o mai mică măsură, de cea a creditului de consum (5,9%), așa cum reiese din Raportul BNR asupra stabilităţii financiare pe 2019, scrie Adevărul Financiar. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *