Analize

România: Ce înseamnă starea de urgență care va intra în vigoare de luni?

Starea de urgență va intra în vigoare de luni, 16 martie 2020, fiind decretată azi de președintele României, Klaus Iohannis, după jurământul de învestire a noului guvern Orban III.

Măsurile care se impun în starea de urgență:

Decretarea stării de urgență dă puteri sporite autorităților, astfel încât toate achizițiile necesare să fie realizate multe mai rapid, iar măsurile de combatere a pandemiei să poată fi implementate foarte repede.

Pentru achiziții nu mai este nevoie de licitații.

Guvernul va putea aloca fonduri suplimentare pentru sănătate sau interne, pentru orice este nevoie în lupta împotriva crizei.

Este facilitată alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei – Klaus Iohannis, președintele României.

Autoritățile vor putea și să restricționeze mult mai ușor accesul în anumite zone sau regiuni șii vor putea opri integral călătoriile personale sau de orice alt fel.

Conform legii, pe durata stării de urgență anumite drepturi și libertăți fundamentale ar putea fi restrânse în măsura în care situația o cere și cu respectarea Constituției.

Legea permite statului închiderea temporară de stații de distribuire a carburanților, a restaurantelor, cluburilor, cazinourilor și alte localuri publice. Poate interzice și circulația feroviară, rutieră, maritimă și fluvială sau aeriană și poate dispune raționalizarea alimentelor și a altor produse de strictă necesitate.

România intră în starea de urgență după ce numărul cazurilor de persoane infectate cu coronavirus a ajuns la 109 și este posibil ca numărul să se multiplice de câteva ori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *