Analize

Industria de business services a generat 2% din PIB-ul României

Cu venituri de 4,5 miliarde euro aduse în PIB-ul României, adică peste 2% din total, potrivit datelor Asociației Business Service Leader( ABSL), industria de business services, cuprinde 280 de companii și peste 131.000 de angajați.

Aproximativ 45% dintre companiile prezente în industrie reprezintă Shared Service Centers ( SSC-uri), respectiv companii care concentrează anumite activități dintr-un grup de companii precum IT, contabilitate, achiziții, etc. într-o entitate specializată în astfel de servicii partajate).

Pe de altă parte, 44% dintre societățile active în industrie reprezintă Business Process Outsourcing (BPO-uri) –  companii specializate în prestarea serviciilor către clienți externi), restul de 11% fiind companii hibrid. Cele mai multe companii care activează pe piața locală provin din Franța, Germania, România și SUA.

Structura industriei locale de business services

280 companii45% dintre companiile prezente în industrie reprezintă SSC-uri (Shared Service Centers)
131.000 angajați44% dintre societățile active în industrie reprezintă BPO-uri (Business Process Outsourcing)

În timp ce marea majoritate a companiilor de tip SSC se vor concentra în următorul an pe optimizarea și stabilizarea serviciilor, 79% dintre companiile de tip BPO intenționează să crească numărul de clienți și implicit cifra de afaceri.

Conform companiilor participante la studiu, principalele servicii furnizate sunt IT (34%), servicii financiare și contabile (28%), operațiuni clienți (26%), HR (21%), achiziții (19%), Project Management (18%), transformarea afacerilor (16%) și gestiunea documentelor (15%).

Aproximativ 85.000 de angajați ai acestei industrii lucrează în București (cca 8% din totalul angajaților din Capitală), 15.000 în Cluj (6% din numărul de angajați din județ), 11.000 în Iași (6,5% din forța de muncă disponibilă în județ), iar la Timișoara 10.000 (sub 4% din numărul de angajați din județ), restul angajaților provenind din alte orașe precum Brașov, Sibiu, Galați sau Craiova.

Pentru 2020, creșterea maximă a numărului de angajați estimată de ABSL este 10%, iar pentru 2021 creșterea prognozată este de 6,5%.

Cifra de afaceri medie generată anul trecut de un angajat în business services este de 31.000 euro/ an, în timp ce valoarea maximă se situează la 119.000 euro/ an, reflectând tendința jucătorilor din industrie de a se îndrepta către servicii cu valoare mare adăugată și modele complexe de stabilire a prețurilor.  

Cei mai mulți angajați din industrie furnizează servicii aferente clienților (32%), finanțe-contabilitate (24%), urmat de IT (21%).

45% dintre companiile participante la studiu au raportat că nivelul mediu de experiență al angajaților este până în 3 ani, 30% între 3-5 ani, în timp ce în 25% dintre companii nivelul de experiență al angajaților depășește 5 ani.

Scopul clar definit al automatizării în industria de Business Services este eficientizarea muncii colegilor noștri – Dragoș Ștefan, Președinte ABSL

Conform raportului, 74% dintre companiile industriei folosesc soluții de automatizare a activității lor, în diferite stadii de maturitate, în timp ce 60% dintre acestea folosesc personal din interiorul companiei pentru implementarea acestor proiecte. „Pe termen mediu și lung, vom putea prelua mai multe activități din partea clienților și vom putea să investim mai mult timp în formarea profesională a angajaților.” adaugă Dragoș Ștefan.

Companiile participante la studiu au raportat că cele mai căutate calificări cerute pentru angajare în industrie sunt limbile străine (55%), combinarea cunoașterii unei limbi străine cu abilitați tehnice sau IT (18%), cunoștințe tehnice (9%), cunoștințe financiare (3%) și diferite alte cunoștințe (soft skills, project management, etc) (15%).

Salariile de început în industria de business services sunt cu 30% mai mari comparativ cu minimul pe economie pentru angajații cu studii superioare și există oportunități foarte rapide de dezvoltare a carierei.

Salariul mediu pentru un specialist în project management cu peste cinci ani experiență poate atinge și 15 000 de lei brut.

În finanțe și contabilitate, salariul de debut poate începe de la 3.900 lei brut, în timp ce salariul unui specialist cu peste 3 ani experiență se situează între 4.800 și 25.000 lei brut, în cazul managerilor de top care combină anumite abilitați rare, cerute pe piață.

În customer service, salariul mediu brut pentru persoanele cu experiență și poziții de middle management este în jur de 8.600 lei.

Studiul industriei de business services a fost realizat de ABSL în colaborare cu KPMG. La studiu au participat 42 de companii care cuprind 24% din angajații industriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *