Analize România

Închiderea granițelor și restricțiile de călătorie înseamnă izolare la nivel global

Stop călătoriilor

Închiderea granițelor din cauza pandemiei de coronavirus este o măsură care părea de neconceput în urmă cu două-trei luni în contextul globalizării și al liberei circulații. Acum suntem obligați să ne amânăm sau anulăm călătoriile.

Muzeele, atracțiile turistice și evenimentele sportive au fost închise pentru a reduce riscul de transmitere a coronavirusului. Miliarde de euro se pierd din cauza acestor închideri și multe afaceri vor avea de suferit. Amânarea, spre exemplu, a competițiilor fotbalistice precum Liga Campionilor, Europa League și Euro 2020, plus competițiile interne, înseamnă pierderi uriașe pentru cluburi.

În Anglia, dacă Premier League, competiția internă de fotbal, se va întrerupe definitiv până la toamnă, pierderile se ridică la 825 milioane euro pentru cluburi. În Spania, pierderile vor fi de 678 milioane euro dacă nu se va relua campionatul.  

Nici măcar Olimpiada de la Tokyo nu este în siguranță. Chiar dacă organizatorii japonezi vor fi pregătiți cu tot ce este necesar, este posibil ca sportivii din cele peste 100 de țări să nu fie dispuși să riște. Sau să fie deja infectați cu coronavirus, așa cum vedem acum la cluburi de fotbal precum cele din Italia sau Anglia.

Sau nu vor fi ridicate restricțiile de călători. De altfel, este mult mai ușor să impui măsuri restricționare temporare decât să le ridici.

Europa a devenit centrul pandemiei în prezent și majoritatea țărilor din lume au impus restricții pentru cetățenii europeni. Columbia a anunțat că va închide granițele cu Venezuela și va opri vizitatorii care au fost în Europa sau Asia.

În SUA a intrat deja în vigoare interdicția de intrare aplicată celor care vin din Europa, din spațiul Schengen.

Arabia Saudită va suspenda toate zborurile internaționale timp de două săptămâni începând de astăzi, 15 martie 2020. Taiwan cere călătorilor din Europa să se auto-izoleze timp de 14 zile, iar Noua Zeelandă impune aceeași măsură tuturor celor care intră în țară. De asemenea, premierul din Noua Zeelandă a cerut navelor de croazieră să nu mai vină în zona până la 30 iunie.

Alături de Israel și un număr mic de insule din Pacific, care și-au închis practic granițele, Noua Zeelandă va avea cele mai aspre restricții la granițe – Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande.

Marea Britanie, care până acum a avut o abordare mult mai relaxată a epidemiei, va interzice evenimentele de masă, cum ar fi evenimentele sportive.

Mai aproape de noi, Ungaria a decis interzicerea intrării în țară a persoanelor ce vin din Italia, la fel și Slovenia. În Cehia, guvernul a decis închiderea majorității magazinelor și restaurantelor, excepție făcând magazinele alimentare, farmaciile și benzinăriile.

Până la finalizarea pandemiei, vom asista la închiderea totală a multor state din Europa, Asia sau America. Deocamdată nu poate estima nimeni când va reintra în normal lumea. Normalul fiind situația anterioară izbucnirii epidemiei de coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.