Analize

Doar un sfert din tranzacțiile mari de anul trecut au fost transparente

Piata de fuziuni si tranzactii

Piața de fuziuni și tranzacții din 2019 a depășit-o pe cea din 2018, totalizând 110 tranzacții cu o valoare totală de peste patru miliarde euro. Dintre acestea, doar pentru 24 au fost comunicate cifre exacte.

Valoarea tranzacțiilor comunicate a totalizat 1,7 miliarde euro, mai mică decât cea din 2018, când s-a ridicat la 1,9 miliarde euro. Mai exact, doar 24 de tranzacții din numărul total de 110 au fost transparente. Piața și-a revenit începând cu trimestrul al doilea 2018, după ce a debutat timid, iar numărul total de tranzacții a depășit pragul de 100.

Cea mai mare achiziție cu valoare necomunicată de anul trecut a fost preluarea de către fondul de investiții PPF a Central European Media Enterprises (CME) de la compania americanp AT&T. CME deține în România televiziunile din grupul Pro TV.

UiPath a obținut o rundă de finanțare de 500 milioane euro (568 milioane dolari), ceea ce a dus la o evaluare a companiei la 7 miliarde dolari. O tranzacție de peste 300 milioane euro este și cea prin care grupul AFI Europe a preluat portofoliul de birouri al NEPI-Rockcastle. Patru clădiri de birouri (trei din București și una din Timișoara) au fost obiectul tranzacției-record pentru sectorul imobiliar local.

O altă tranzacție mare a fost preluarea unui pachet minoritar din acțiunile Superbet de către fondul de investiții Blackstone contra a 175 milioane euro. Superbet este cel mai mare jucător de pe piața pariurilor sportive din România.

M&A în România 2019

  • valoare piață (tranzacții cu valoare comunicată): 1,7 miliarde euro;
  • valoare estimată piață (inclusiv tranzacții cu valoare necomunicată): 4–4,4 miliarde euro;
  • număr tranzacții (inclusiv tranzacțiile cu valoare necomunicată): 110;
  • valoare medie (calculată pentru tranzacțiile cu valoare comunicată, excluzând mega-tranzacția UiPath): 52 milioane euro.

Per total, investitorii financiari, anume fonduri de investiții interesate de participarea la o companie cu potențial de creștere fără a interveni în conducerea acesteia, au avut un total de 22 de tranzacții.

Perspectivele pentru 2020 sunt pozitive în condițiile în care situația macroeconomică este stabilă și se întrevede o puternică tendință de consolidare a afacerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *