Analize

Cele mai căutate și mai scumpe zone de birouri din București

Cele mai căutate spații de birouri din Bucuresti au fost în acest an cele din polul de business din centru-nord, cu zonele Aviației, Barbu Văcărescu, Aviatorilor și Expoziției. Pe locul secund, birourile din polul de business din centru-vest, cu zonele Politehnică, Orhideea, Grozăvești și Panduri

În aceste zone, s-au realizat cele mai multe tranzacții de închiriere și pre-închiriere, dar tot în aceste zone developerii au dat în folosință în acest an și mai au în lucru cele mai multe clădiri  noi de birouri. Rata de absorbție este însă bună, proiectele de birouri cu termene de livrare în  2019 – 2020 fiind în procent de peste 50% pre-închiriate, potrivit unei estimări ESOP, ceea ce determină un echilibru pe piața chiriilor de birouri, în zonele bine cotate, în ciuda livrărilor record, potrivit celui mai recent Studiu Esop Consulting.

Concurența între clădirile de birouri este în creștere, atât între cele livrate de curând sau aflate în construcție, cât și între cele peste care au trecut 2-3 cicluri ( a câte 5 ani) de închiriere și care au spatii de birouri libere sau care li se vor elibera în viitor, spun reprezentanții ESOP Consulting.

”Apropierea de metrou, proximitatea față de cartierele de blocuri unde locuiesc majoritatea angajaților sau vecinătatea cu Politehnica și cu campusul studențesc din Regie-Grozăvești, facilitățile de luat masa, cele de fitness sau de shopping sunt doar câteva dintre avantajele oferite de dezvoltatori pentru chiriași” afirmă Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting | Corfac International.

În 2020 și 2021, piața de birouri din București va oferi din ce în ce mai multe opțiuni în diferite zone și la diferite prețuri, astfel încât  chiriașii vor avea de unde alege”,  afirmă Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting | Corfac International.

Cel mai ridicat nivel al chiriei, care ajunge și la 18,5 euro/mp/lună pentru spații de birouri de clasă A este în CBD (Central Business District) – ce cuprinde zonele Aviatorilor, Victoriei și Charles de Gaulle, potrivit monitorizării ESOP.  Și în aceste condiții, chiriașii vor să aibă un birou premium, în această arie privilegiată, atât ca acces (cu două stații de metrou apropiate și un hub de transport in comun), cât și ca vecinătăți  – Guvernul României, principalele instituții internaționale și numeroase ambasade. Ultimul mare proiect livrat în zonă este The Mark.

Pe locul doi, ca nivel al chiriei se află zona Aviației, cu un maximum de 17,5 euro/mp/lună, iar pe locul trei, zona Expoziției, cu 16,5 euro/mp/lună.

Pe segmentul de mijloc în ceea ce privește nivelul chiriilor birourilor de clasă A se află zonele din polul de business de centru-vest Politehnică, Orhideea, Panduri, unde chiriile se situează între 13,5 și 15,5 euro/mp/lună.

În topul celor mai ridicate chirii se află trei zone din partea de centru-nord a Capitalei, toate având un grad mic de neocupare și o cerere mare – Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting

Cele mai mici chirii, pe segmentul clădirilor de birouri de clasă A se află în partea de nord, dar în zonele mai îndepărtate, fără acces la metrou – Pipera, dincolo de calea ferată și Băneasa, dincolo de Fântâna Miorița, marjele fiind de 7-10 euro/mp/lună, cu foarte mici excepții.

Pe segmentul spațiilor de birouri de clasă B și C, chiriile pot scădea și până la 6 euro/mp/lună, în zona de est a Capitalei.

Citește și În primele nouă luni din 2019 închirierile de birouri au crescut cu 17% față de aceeași perioadă din anul trecut

În trimestrul al III-lea din 2019, cererea pentru spații de birouri moderne în București a fost de 64.700 mp. Spațiile noi închiriate au reprezentat 74% din volumul total de tranzacții înregistrat și a constat în principal din pre-leasing sau închirieri de spații în clădiri noi. Zona de centru-nord a fost preferată, cu 43% dintre chiriași, urmată de centrul orașului suprafață cu aproape 29% din suprafața închiriată.

Chiriașii cei mai activi au fost companiile din sectorul Tehnologie și Telecomunicații, cu un volum de 40% din suprafața totală, urmate de companii din domeniul construcțiilor și al închirierii de birouri în sistem co-working, apoi pe locul trei companiile din FMCG și  pe locul patru cele din domeniul serviciilor profesionale.

Perspectiva este una bună, dacă luăm în calcul faptul că în primele nouă luni din 2019 piața tranzacțiilor de birouri este mai mare cu 24%, față de aceeași perioadă din 2018.

2019 ar putea fi al cincilea an consecutiv în care piața tranzacțiilor noi de birouri se dezvoltă. În ultimii patru ani, între 2014 și 2018, a crescut continuu piața tranzacțiilor de birouri noi – tranzacții în spații existente, plus pre-închirierile, conform graficului alăturat.

Cel mai mare stoc de birouri disponibile de clasă A se află în zona Nord-Pipera, dincolo de calea ferată, dar aici gradul de neocupare este mai mare, din cauza accesului mai dificil.

În polii de business centru-nord și centru-vest, stocul spațiilor de birouri disponibile de clasă A este mai mic, decât în zona de nord, cu toate că livrările sunt de două-trei ori mai mari.

În zona centru-sud, piața de birouri premium acum se conturează, cu zonele active Timpuri Noi- Tineretului,  livrări substanțiale urmând a se realiza în perioada 2021-2022.

În 2019, livrările de spații de birouri moderne ar putea fi cele mai mari din ultimii 10 ani si ar putea sa se aproprie destul de mult de recordul de livrări înregistrat in 2009, așa cum se poate observa în graficul de mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *