Analize

Analiză XTB: Va fi influențată economia României de situația creată în Italia?

Efectele asupra economiei românești nu au fost până acum estimate, dar pentru că legăturile dintre România și Italia sunt foarte strânse, se poate presupune că, cel puțin domeniile cu intens schimb comercial dintre cele două țări, vor fi cumva afectate.

Asupra economiei Italiei, cele două regiuni aflate sub carantină, Lombardia și Veneto, cu o pondere de circa 30% în PIB, se va înregistra o influneță semnificativă în jos. Totul se întâmplă pe un fond economic volatil, cum este cel al Italiei acum, în care au apărut semne de recesiune economică. ”Rămâne de văzut modul în care autoritățile vor gestiona situația, încrederea în guvern scăzând în ultimul timp ca urmare a tensiunilor interne”, explică Radu Puiu, Financial Analyst, XTB România.       

Analiștii XTB România menționează, în cea mai recentă analiză pe tema influențelor pe care situația din Italia ar putea-o avea asupra economiei românești, o reacție moderată pe bursă, scăderile fiind sub cele înregistrate de bursa germană. Ieri la prânz, peste -3.5% față de mai puțin de 2.8% pentru BET.

România livrează în special mașini și echipamente electrice, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, automobile și piese auto, și importă din Italia cazane, turbine, motoare, mașini și echipamente electrice, piei brute și tăbăcite, materiale plastice. Volumul total al schimburilor comerciale a fost de aprox 18 miliarde euro în 2018, important în raport cu volumul comerțului total, de aprox. 150 mld. EUR.

Pe termen foarte scurt, investitorii ar putea rămâne îngrijorați, ”fiind nevoie de măsuri foarte stricte și eficient implementate pentru a evita o dezvoltare nedorită a efectelor asupra economiei reale românești”, este de părere Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România

Pe de altă parte, evoluția rapidă a epidemiei de coronavirus din Italia ar putea amplifica euroscepticismul la nivelul UE. Astfel, am asistat la primele măsuri ce apără această ipoteză. Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga, susține închiderea frontierei, profitând de contextul sensibil pentru a promova viziunea naționalistă a grupării. Oficialii austrieci au confirmat suspendarea întregului trafic feroviar din și către Italia pentru câteva ore în timpul weekendului, ca o reacție reflex în momente de panică. În cazul în care epidemia se va răspândi și în alte state, conceptul de ”frontiere deschise”, unul dintre pilonii Uniunii Europene, va fi supus unui test de stres.

În plus, va fi o provocare și pentru sistemele de sănătate publice din Europa, în special în țările care nu se pot ”lăuda” cu logistică de ultimă oră. Răspunsul Comisiei Europene a fost prompt, anunțând un pachet de ajutoare ce se ridică la 232 milioane de euro pentru a susține statele membre în efortul de a combate problema.            

Cât privește indicele bursier italian, FTSE MIB, ca urmare a unei deteriorări majore a apetitului pentru risc al investitorilor. Deși săptămâna trecută indicele se afla la maxime multianuale, scăderea de aproximativ 4,40% (ieri) a dus la anularea întregului avans înregistrat de la începutul lunii februarie.  

Până în acest moment, au fost identificate peste 160 de cazuri și au fost confirmate 4 victime, evoluție care a determinat autoritățile italiene să ia măsuri drastice. Astfel, au fost puse sub carantină peste 10 orașe din Nordul Italiei. În plus, a fost suspendată activitatea unităților de învățământ și au fost anulate sau întrerupte mai multe evenimente importante, precum Carnavalul din Veneția sau reprezentanții din cadrul Fashion Week.

Evoluția rapidă a epidemiei de coronavirus din Italia este o situație potențial îngrijorătoare, investitorii și actorii economici încercând o evaluare cât mai realistă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *