99CreativeWomen

Prim-balerina de peste hotare: Alina Cojocaru

Pasiunea pentru dans înseamnă curaj, perseverență, talent, dar mai ales multă muncă. Așa a devenit Alina Cojocaru una dintre cele mai apreciate balerine la nivel internațional.

În 2013, românca s-a alăturat Baletului Naţional Englez ca prim-solistă. În această calitate continuă să interpreteze roluri importante ca invitată permanentă a altor companii de prestigiu precum Baletul din Hamburg şi Teatrul de Balet American (ABT).

Încă de la vârsta de nouă ani, balerina s-a pregătit timp de şapte ani la Kiev, perfecţionându-se apoi, în 1997, la Şcoala Regală de Balet din Londra. Șase luni mai târziu, Alina se întoarce la Kiev, alăturându-se Companiei Royal Ballet de la Londra, iar la sfârşitul sezonului fiind promovată la rangul de solist.

Alina Cojocaru a dansat vreme de 13 ani, împreună cu Johan Kobborg în cadrul Royal Ballet, continuând să susţină spectacole, ca artist invitat, alături de companii renumite din întreaga lume, precum American Ballet Theater, Hamburg Ballet, Tokyo Ballet, English National Ballet.

Anul acesta, balerina Alina Cojocaru a fost recompensată pentru „interpretare clasică feminină remarcabilă” în cadrul Critics’ Circle National Dance Awards din Marea Britanie pentru rolul Aurora din spectacolul „Frumoasa adormită”, montat la English National Ballet. Anul trecut, balerina a primit aceeaşi distincţie pentru rolul Giselle, în coregrafia lui Akram Khan la English National Ballet.

”National Dance Awards” este considerat cel mai prestigios premiu pentru dans din Marea Britanie. Premiul primit de Alina Cojocaru se alătură unui palmares impresionant al balerinei care, în 2004, era desemnată, cea mai bună balerină în cadrul festivalului Monaco Dance Forum, la Gala Premiilor Nijinsky.

În 2009, evoluţia ei în spectacolul „Giselle“ din 2001, de la Royal Opera House din Londra, se clasa pe locul zece în topul celor mai bune dansuri ale deceniului.  Totodată, Alina Cojocaru s-a numărat printre cele patru laureate ale premiului „Balerina deceniului“, decernat în 2013, cu ocazia unei prestigioase gale internaţionale de balet – „Stars of the 21st Century“, organizată la Moscova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *