99CreativeWomen

Gitana călătorește din Republica Moldova până în Asia

Cu denumiri exotice precum ”Lupi”, ”Autograf”, ”Mănăstirea”, sau ”La Petite Sophie”, vinurile produse de Gitana Winery în Republica Moldova sunt apreciate  – valabil pentru majoritatea vinurilor moldovenești – din România până în Asia.

Cele mai importante decizii din acest an pentru Gitana Winery, producător de vin din Republica Moldova, sunt legate de deschiderea către piața din Asia. ”Vizitele recente în China și Japonia m-au convins să investesc mai mult timp și mai mulți bani în acest continent. Asia este un continent foarte diferit, cu oameni și obiceiuri diferite. Însă pe toți ne animă un pahar de vin bun, iar interesul acestei piețe pentru vinurile noastre și aprecierea de care se bucură ne-au convins să continuăm eforturile în această direcție.”, spune Lilia Dulgher, director general Gitana Winery. Ea spune că și-a dorit mereu să extindă Gitana Winery și să aducă vinurile aproape de un număr cât mai mare de oameni.

Cele mai importante decizii din acest an sunt legate de deschiderea noastră către piața din Asia – Lilia Dulgher, director general Gitana Winery

Gitana Winery exploatează aproximativ 360 de hectare de viţă de vie, având o capacitate de stocare de 7 milioane de litri şi una de producţie de pâna la 2,7 milioane de litri. Pentru acest an, Lilia Dulgher estimează o cifră de afaceri de 10 mil. euro.

Gitana Winery este o afacere de familie, al cărei manager este în prezent Lilia Dulgher. Părinții Liliei au achiziționat o veche cramă din perioada comunistă – crama Țiganca – iar apoi fetele familiei (una absolventă de drept și cealaltă de marketing) au preluat și continuat tradiția.

Dacă cu zece ani în urmă, Gitana Winery era în topul celor mai mari trei exportatori de vin în vrac din Republica Moldova şi proprietarii planificau pe hârtie să îmbutelieze producția în sticle, în momentul de față planurile au fost materializate, anul 2011 marcând momentul îmbutelierii primei sticle a brandului Gitana.

Compania este prezentă pe piața românească din 2015, fiind unul din cei 23 de producători de vin din Republica Moldova care exportă în România. Vinul moldovenesc este exportat preponderent în Belarus, România, Cehia, China, Rusia, Polonia, Georgia, Ucraina, Germania și Marea Britanie.

În România, vinurile Gitana sunt distribuite în hypermarket-urile Auchan, Carrefour, Selgros, Metro și în supermarket-urile Mega Image. Pe plan internațional, vinurile Gitana sunt comercializate în Japonia, Coreea de Sud, China, SUA și Europa.

Istoria Vinăriei Țiganca datează din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, când doi frați de origine greacă, fiind impresionaţi de amplasarea, clima şi terroir-ul regiunii „Valul lui Traian” de la Sudul Moldovei, au cumpărat câteva plantații de viță-de-vie și au înființat o mică cramă în satul Țiganca.

Vinăria Ţiganca a fost fondată ceva mai târziu, în anul 1953 şi s-a numărat printre cele mai mari combinate de vin din ţară. În 1997, aceasta a fost cumpărată de familia Dulgher, care prin dăruire şi muncă asiduă a contribuit la reconstrucţia şi retehnologizarea cramei, extinzând plantaţiile de viţă de vie în arealul Valul lui Traian, satele Filipeni şi Romanovka.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.