99CreativeWomen

Cea mai fermecătoare stea de operă

A debutat la Royal Opera House din Londra, în urmă cu 27 de ani, în spectacolul La Bohème, și imediat debutul și pe celelalte două mari scene de operă ale lumii, Metropolitan Opera New York și Opera de Stat din Viena. Cea mai fermecătoare stea de operă, Angela Gheorghiu.

Pare ușor să vorbești despre creativitate atunci când vine vorba despre un artist. Dar nu este deloc așa, mai ales când trebuie să scrii despre una dintre cele mai mari voci ale lumii, ”cea mai fermecătoare stea de operă”, după cum au numit-o jurnaliștii The New York Sun.

Românca Angela Gheorghiu, pe drept numită ”cea mai fermecătoare stea de operă”, a cântat pe toate marile scene internaționale și a primit mai multe distincţii, printre care La Medaille Vermeille de la Ville de Paris şi titlurile de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor şi Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, acordate de Guvernul francez. De asemenea, Angela Gheorghiu a primit European Cultural Award pentru Muzică, la Dresda, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la unificarea Germaniei.

Prestigiosul cotidian american The New York Sun a numit-o ”cea mai fermecătoare stea de operă”, și superlativele pe care Angela Gheorghiu le-a primit

Artiştii nu se află deasupra oamenilor obişnuiţi, sunt diferiţi, atâta tot. Deci da, sunt o Divă şi mi-o asum!

numeroase distincții: “La Medaille Vermeille de la Ville de Paris”, “Officier de l’Ordre des Arts et Lettres” si “Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres” din partea Ministerelor Culturii din Franța și România. În decembrie 2010 i-a fost acordat titlul onorific Doctor Honoris Causa din partea Universității de Arte din Iași și Steaua României, cea mai înaltă decorație oferită de Președintele României. În octombrie 2012 a primit decorația regala “Nihil Sine Deo” din partea Majestății Sale Regelui Mihai I pentru promovarea culturii românești peste hotare.

În octombrie 2014 i-a fost acordat titlul onorific Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzica “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. În octombrie 2015, primește Premiul Cultural European pentru Muzică, la Dresda, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a reunificării Germaniei. În mai 2017, Angela Gheorghiu obține titlul de Doctor Honoris Causa de la Universitatea din București.

De-a lungul carierei, Angela Gheorghiu a lansat mai multe CD-uri și DVD-uri cu performanțele sale de pe șcenă, toate albumele onorate cu numeroase premii cum ar fi Gramophone, Echo, Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique in Franta, Premiul Cecilia in Belgia, Deutsche Schallplattenkritik-Preis în Germania, Musica e dischi Foreign Lyric Production în Italia, premiul Criticilor Americani și altele. Soprana a primit titlul de “Artista Anului” la Premiile Classical Brit în 2001 si 2010.

Încă din copilărie destinul ei a fost muzica. A urmat Școala de Muzică din București și a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București unde a studiat cu remarcabila solistă și profesoară de canto Mia Barbu. Vocea unică și uimitoarea prezență scenică au transformat-o curând într-un superstar al operei internaționale.

Solista Royal Opera House din Londra, Angela Gheorghiu, este cea mai fermecătoare stea de operă din lume, și criticii sunt de acord cu această minunată descriere.

”Primul meu cântec a fost unul din Brahms, pe când aveam patru-cinci ani, la grădiniță și pot spune că am fost foarte norocoasă să am în jurul meu profesori, prieteni și familia care au realizat că sunt un alt tip de copil și că trebuie să merg la o școală de muzică”, mărturisește marea soprană.

Angela Gheorghiu cântă pe șcenele celor mai importante și mari opere din lume, inclusiv pe Metropolitan Opera din New York, La Scala din Milano, Opera de Stat din Viena, precum și pe șcena Operei Naționale a Franței din Paris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *